Iran, de nieuwe uitdaging

Dinsdag 8 april 20 uur – Parochiaal Centrum Wolffaertshof

Iran, de nieuwe uitdaging

Frans Van Den Brande

iran1.jpg

Iran de nieuwe uitdaging? Godsdienst en geweld, godsdienst en terreur, ayatolla’s en verkiezingen: of toch democratie? Samuel Huntington werd de megafoon van de pessimisten, wanneer hij zei dat de islam zorgt voor een ” botsing tussen de beschavingen”. Europa en de westerse wereld zullen worden geislamiseerd en onderworpen aan de dictatuur van de godsdienst van Mohammed.

Welke zijn in Iran de in het oog springende problemen?

  • Uitspraken van de Iraanse president Achmedinedjab.
  • Iran binnen twee-drie jaar als potentiële atoommogendheid: sancties, gevolgen?
  • De as Iran-(Syrië)- Libanon ( Hezbollah ).
  • en bijzonder groeiend antisemitisme, vooral antizionisme, in Iran, in de Arabische wereld én in Europa.
  • Twee lukraak gekozen krantentitels in de Vlaamse pers op 15 en 16 januari 2008:” In Iran zijn lijfstraffen weer in “, en ” Amnesty wil in Iran steniging van elf veroordeelden beletten”. Hoe verhouden godsdiensten zich tot oorlog en geweld? Zijn religies, op basis van bijbel en koran, aanleiding tot terrorisme? Is Iran als islamitische staat, anders dan andere islamitische staten? De uitdaging ligt dichter bij ons dan gedacht….

Frans L. van den Brande, oud-docent Judaïstiek, schrijft bijdragen en recensies over het Jodendom, Islam en over het Midden-Oosten in diverse tijdschriften. Hij geeft lezingen over die thema’s en begeleidt regelmatig groepen naar het Midden-Oosten. Hij is tevens actief in werkgroepen van interreligieuze dialoog.

Praktisch:

  • Kaarten: 4 € voor leden van DF, 6 € voor niet-leden
  • Kaarten bestellen kan bij Eddy Vermoesen, gsm 0478 963399 of per e-mail davidsfonds_aartselaar@hotmail.com
  • Betalen ter plaatse of op bankrekening van Davidsfonds Aartselaar 401-5019031-75 met vermelding ‘Iran’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s