Taalmysteries opgehelderd – dinsdag 2 december

Taalmysteries opgehelderd? Carine Caljon

In het najaar van 2007 oogstte Carine Caljon, samen met Dirk Denoyelle, algemeen succes met de vrolijke taaltournee ‘De Babylonische spraakverwarring’, een ludieke vertelling over humor in taaltoestanden. Omdat 2008 uitgeroepen is tot Internationaal Jaar van de Talen, organiseert onze afdeling een gezellige, boeiende taalavond met Carine Caljon onder  de titel: ‘Taalmysteries opgehelderd?!’

Hierbij gaat ze weer met boeiend materiaal aan de slag – etymologie, geschiedenis, recepten, Nederlands, Vlaamse dialecten en (heel) vreemde talen – in een kleurrijke multimediavoorstelling .

Een deel van de voorstelling behandelt ‘culinaire taalmysteries’. Eten & drinken, daar geniet iedereen van, maar weten we ook waar benamingen vandaan komen of waar ze echt voor staan?!  

Hoe slopen termen als koffie en sinaasappel ons Nederlands binnen? Welk verhaal zit er achter sandwich of mayonaise? Wat is de eigenlijke betekenis van chocolade? Waarom is het logisch dat we vlees snijden op een teljoor? Eten Vlamingen en Nederlanders heus hetzelfde bij karbonade? Wees op uw hoede met valse vrienden (niet alleen met onze noorderburen)!

Een boeiende speurtocht naar deze en andere bizarre kronkels van onze taal, over de binnen- en buitenlandse grenzen heen!

Carine Caljon woont in Kobbegem (Asse) en is al zowat 25 jaar met talen bezig: Nederlands, Frans, Engels, maar ook Vlaamse dialecten en meer exotische talen zoals Chinees, hiërogliefenschrift, enz.!

 Praktisch:

  Dinsdag 2 december 2008 om 20 uur

  Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan, Aartselaar

  Toegang: 4 € voor leden, 6 €  voor niet-leden

  Kaarten bestellen kan bij Eddy Vermoesen (0478/963 399)
of via  davidsfonds.aartselaar@hotmail.com

  Betalen ter plaatse of op rek. 401-5019031-75 (vermeld: Taalmysteries) 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s