Onze voorzitter start het nieuwe jaar

Mens erger je niet ? Toch wel. mens erger je niet

Middagnieuws Radio 1 op vrijdag 7 augustus 2009. Een verslaggeefster ter plaatse doet haar verhaal over de brand van de vorige avond in het rusthuis te Melle. Zij vertelt dat zoals steeds het personeel die avond de bewoners nog had geholpen “bij het in hun bed kruipen.”

Hallo, moet er nog zand zijn ?

Indien u nog twijfels had bij de kwaliteit van het taalgebruik van de nieuwsgaarders van ons aller VRT, dan is hiermee nog maar eens het bewijs geleverd. Bejaarden gaan dus niet naar bed, stappen niet in bed, leggen zich niet te slapen. Neen, zij kruipen in bed.
Dat een journaliste van de VRT zich op een dergelijke manier uitdrukt, zegt iets over de eisen die aan haar gesteld worden. De taaladviseur bij de VRT, Ruud Hendrickx, slaagt er maar niet in om behoorlijk Nederlands op radio en TV te laten horen. Blijkbaar zijn er voor de VRT andere prioriteiten. In veel programma’s worden boers en grof voorgesteld als leuk en “cool.”

Het gevolg is dat men dat taalgebruik zo gewoon geraakt, dat men zich niet meer realiseert dat het in sommige gevallen wel eens zeer ongepast zou kunnen zijn.

Zoals u weet is taal een van de werkterreinen van het Davidsfonds. Indien het Davidsfonds ertoe kan bijdragen dat wij in de toekomst ondermeer niet meer in ons bed moeten “kruipen,” dan is dat alleszins reeds een voldoende motivatie om met het Davidsfonds door te gaan.
Een nieuw werkjaar wenkt.

René De Ranterp1000444

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s