Staatshervorming in historisch perspectief – vrijdag 30 oktober

vrijdag 30 oktober

bart maddens2In deze lezing wordt de huidige communautaire crisis in een breder historisch perspectief geplaatst. De spreker  Bart Maddens schetst kort de ontstaansgeschiedenis van de huidige federale staatsstructuur en plaatst die staatsstructuur in een vergelijkend perspectief.

Daarna gaat hij dieper in op een aantal meer recente evoluties sinds de vijf resoluties van het Vlaams Parlement : de Lambermont- en Lombardakkoorden, de kieshervorming van 2002 en de kwestie BHV, en de mislukte communautaire  onderhandelingen na de verkiezingen van 2007.

bart maddensDe benadering die de  Vlamingen tot nu toe gevolgd hebben, heeft niet gewerkt, en daarom pleit de  spreker voor een nieuwe Vlaamse strategie, waarbij Vlaanderen zich niet langer opstelt als vragende partij, maar druk op de ketel zet via een  assertief beleid. In het licht daarvan wordt ook ingegaan op de politieke  actualiteit en het recente Vlaamse regeerakkoord.

Bart Maddens is hoofddocent aan de KUL en coördinator aan het Centrum voor politicologie. Hij doet onderzoek naar verkiezingen, kiesgedrag, natiebewustzijn en publieke opinie.

Praktisch:
–    vrijdag 30 oktober 2009 om 20.00  uur
–    Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan, Aartselaar
–    Toegang: 4,00 euro voor DF- leden, 6,00 euro voor niet-leden
–    Vooraf kaarten bestellen kan bij Eddy Vermoesen (0478/96.33.99)
of via  davidsfonds.aartselaar@hotmail.com
–    Betalen ter plaatse of op rek. 401-5019031-75 (vermeld: Staatshervorming)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s