Bruegel. Ziener voor alle tijden – dinsdag 26 januari

Bruegel. Ziener voor alle tijden

Cultureel Centrum – 20 uur

Was Pieter Bruegel de Oude een ‘late middeleeuwer’? Een humanist? Een realist? Een spotvogel of een moralist? Geen enkele schilder wordt zo tegenstrijdig onthaald als Bruegel.

Harold Van De Perre is de eerste beeldende kunstenaar die een boek schrijft over de grootmeester. Naast de bestaande kunsthistorische benaderingen brengt hij zijn aanvullende, vernieuwende visie. Zijn boek is een beeldessay: hij kijkt met de ogen van een schilder naar de picturale, coloristische en compositorische kwaliteiten van Bruegels werk.

Hoe lost Bruegel vormproblemen op? Waartoe leidt een vergelijking tussen de kunst van Bruegel en die van schilders uit andere tijden? Hoe gedragen de beelden van Bruegel zich naast fotobeelden uit de 20ste eeuw?

Voorbij de louter kunsthistorische invalshoek, staat de auteur vooral stil bij de tijdloze, beeldende taal in Bruegels schilderijen.

Harold Van De Perre is een bijzonder kunstzinnig man: glasraamontwerper, tekenaar, aquarellist en schilder. Hij was jarenlang als beeldend kunstenaar verbonden aan het Sint-Lucasinstituut in Gent, geeft geregeld voordrachten over schilderkunst in binnen- en buitenland en publiceerde reeds over Rubens en Van Eyck. Van de Perre één van de meest gerenommeerde Vlaamse culturele ambassadeurs.

Praktisch:

–   Dinsdag 26 januari 2010 om 20.00  uur
–   Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan, Aartselaar
–   Toegang: 4,00 euro voor DF- leden, 6,00 euro voor niet-leden
–   Vooraf kaarten bestellen kan bij Eddy Vermoesen (0478/96.33.99)
of via  davidsfonds.aartselaar@hotmail.com
–   Betalen ter plaatse of op rek. 401-5019031-75 (vermeld: Bruegel)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s