Meneer Doktoor – dinsdag 23 maart

Einde 2009 verfilmde auteur Peter Vandekerckhove zijn boek ‘Meneer Doktoor’ tot 9 documentaires voor ‘Canvas’. Hij interviewde meer dan zestig oude Vlaamse dokters. De jongste was 72, de oudste 96 jaar. Terloops wordt ook de evolutie in de geneeskunde geschetst.

Einde 2009 verfilmde auteur Peter Vandekerckhove zijn boek ‘Meneer Doktoor’ tot 9 documentaires voor ‘Canvas’. Hij interviewde meer dan zestig oude Vlaamse dokters. De jongste was 72, de oudste 96 jaar. Terloops wordt ook de evolutie in de geneeskunde geschetst.

Zowel in het boek als in de televisieserie worden verhalen verteld over de jaren 1940, ’50 en ’60 toen de huisdokter voor heel wat mensen de enige vertrouwenspersoon was.

Het gaat vooral over prachtige verhalen over het toenmalig dagelijks leven en over vragen die de mensen alleen in de vertrouwde beslotenheid van het kabinet aan hun huisdokter durfden te stellen. Het zijn geheimen uit het dokterskabinet: verhalen over leven en dood, lijf en lust.

De huisdokter deed zowel bevallingen als kleine operaties, maar hij was ook biechtvader, apotheker, verpleger, ambu­lan­cier, psycholoog, maatschappelijk assistent en financiële raadgever. Aan de huisdokter vroegen jonge mannen of het meisje van hun dromen een geschikte vrouw zou kunnen worden; hij was het ook die vaderlijke raad gaf over de opvoeding van de kinderen. De mensen hadden dan ook een blind vertrouwen in hun huisdokter. Zijn woord was wet, de huisdokter was de vertegenwoordiger van God de Vader op aarde; hij was Meneer Doktoor.

Praktisch:

–    Dinsdag 23 maart 2010 om 20.00 uur
–    Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan, Aartselaar
–    Toegang: 4,00 euro voor DF- leden, 6,00 euro voor niet-leden
–    Graag vooraf inschrijven bij Eddy Vermoesen via gsm 0478/96.33.99) of via e‑mail aan davidsfonds.aartselaar@hotmail.com
–    Betalen ter plaatse of op rek. 401-5019031-75 (vermeld: Meneer Doktoor)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s