Hildegard von Bingen – donderdag 29 april

Hildegard von Bingen (1098-1179) is een bekende Rijnlandse abdis, arts, profetes en componiste. In haar tijd had ze grote invloed op de pausen en keizer die ze, indien nodig, de les las. Daarom noemde de Franse historica Régine Pernoud haar ‘het geïnspireerde geweten van de twaalfde eeuw’.

Zij stichtte twee kloosters en schreef liederen die in onze tijd herontdekt worden. In haar visioenen, die in prachtige miniaturen zijn bewaard, geeft Hildegard ons een inzicht in haar wereldbeeld. Man en vrouw, lichaam en geest vormen een eenheid en mogen niet van elkaar gescheiden worden. Als de mens zondigt, lijdt de kosmos, want alles hangt met alles samen.

Lucette Verboven studeerde Germaanse Filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Op de Nederlandse televisie (KRO) presenteerde zij de programma’s‘Estafette’, ‘Hildegard von Bingen’ en ‘De Wandeling’. Zij schreef het scenario voor de documentairefilm over Hildegard von Bingen in Duitsland waarvoor drie omroepen samenwerkten.

Voor Braambos maakt zij momenteel de reeks Twee over EEN  waarin zij diepgravende gesprekken voert met een aantal gasten. Samen met haar echtgenoot, Gerard Bodifée richtte ze Huis voor Filosofie op, met lezingen in binnen- en buitenland. Haar tweede boek ‘Pelgrims Onderweg. Spirituele ervaringen en gesprekken’ verscheen in 2006.

Praktisch:

–   Donderdag 29 april 2010 om 20.00  uur
–   Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan, Aartselaar
–   Toegang: 4,00 euro voor DF- leden, 6,00 euro voor niet-leden
–   Graag vooraf kaarten bestellen bij Eddy Vermoesen (0478/96.33.99) of via davidsfonds.aartselaar@hotmail.com
–   Betalen ter plaatse of op rek. 401-5019031-75 (vermeld: von Bingen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s