Inquisitie en ketterbestrijding in de Lage Landen (1520-1530) Genade, genade! – dinsdag 25 januari

Inquisitie en ketterbestrijding in de Lage Landen (1520-1530)
Genade, genade!
dinsdag 25 januari

De Reformatie in de Lage Landen? Doet dat wel een lichtje branden, maar weet u niet precies meer, wanneer of wat? Of hebt u zich weleens verdiept in dit stukje geschiedenis? Dan is deze lezing zeker iets voor u.

Gert Gielis maakt een sprong in het verleden en geeft tekst en uitleg over de vroegste verspreiding van de Reformatie in de Lage Landen. De tegenacties van katholieke zijde worden kleurrijk naverteld.

De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de processen van “de inquisitie”. Allerhande verhalen, die de conflictsituaties en de spanning op het terrein illustreren, bieden een inkijk op de werking van het inquisitoriale systeem in opbouw.

Aan de hand van divers beeld- en bronnenmateriaal worden deze verhalen gevisualiseerd. Zo krijgt het publiek ook een beeld van de manier waarop aan historisch onderzoek en geschiedschrijving wordt gedaan. Het is bovendien het moment bij uitstek om antwoord te krijgen op al uw vragen.

Gert Gielis studeerde Moderne Geschiedenis aan de K.U. Leuven en specialiseerde zich in de geschiedenis van de Nederlanden in de zestiende eeuw. In 2007 werd zijn verhandeling over Nicolaas Coppin, inquisiteur-generaal in de Nederlanden (1524-1535), bekroond met de Mgr. C. de Clercqprijs, uitgereikt door de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten.

Praktisch:
–    Dinsdag 25 januari 2011 om 20.00 uur
–    Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
–    Inkom: € 4,00 voor DF-leden, € 6,00 voor niet-leden
–    Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s