Inzicht en toepassing
Kijk op schilderkunst
dinsdag 1 maart
Museumbezoekers blijven gemiddeld negen seconden voor een kunstwerk staan. Amper de tijd om een blik te werpen op de afbeelding, om de titel van het werk en de naam van de kunstenaar te lezen.
Wat is er aan de hand? Wat is de leemte bij de kijker, als oorzaak van het afhaken?
Jawel, ook hier: “Onbekend is onbemind”
Ook om schilderkunst te smaken moet men beschikken over kennis en inzicht. En deze eigenschappen moet je dan nog kunnen toepassen bij het beschouwen van een kunstwerk. Je moet je niet laten afschrikken! Schilderijen bekijken is een spannende onderneming met steeds wisselende, boeiende ervaringen. En met enige bagage rol je er zo in.
In een eerste voordracht in november 2007 bracht Hubert Jacobs, bestuurslid van onze Davidsfondsafdeling, voor ons al een eerste kennismaking met de plastische middelen: de mogelijkheden tot contrastwerking met vorm, kleur, toonwaarde, richting, textuur en plaatsing. In deze tweede voordracht legt hij de klemtoon op inzicht en toepassing. Door de analyse van schilderijen kan je nagaan hoe iedere kunstenaar de gewenste contrasten kiest en zo zijn of haar persoonlijke stijl opbouwt.
Ga je met enige bagage naar een museum, dan wacht je daar een wonderbare verscheidenheid van stijlen. Je ziet hoe de ene kunstenaar de voorkeur geeft aan zachte, de andere aan vranke kleuren; hoe hij de keuze maakt tussen scherp afgelijnde vormen of zachte contouren; hoe hij zich overgeeft aan overdadige composities of kiest voor een sober opgezet ontwerp. En zoveel meer …
In een museum proef je de boeiende veelzijdigheid van de schilderkunst. Het “ontraadselen” van een schilderij: je besteedt er – met kennis van zaken – meer dan negen seconden aan!