Passieconcert: Markus-Passion – vrijdag 1 april in Lier

De Markus-Passion (BWV 247) is een compositie van Johann Sebastian Bach. Hij schreef dit passiewerk voor Goede Vrijdag in 1731. De tekst van de recitatieven is afkomstig uit het evangelie volgens Marcus, de hoofdstukken 14 en 15. De teksten van de koren en de aria’s zijn geschreven door Bachs vaste tekstschrijver Picander. Daarnaast verwerkte Bach in de Markus-Passion relatief minder aria’s en veel meer koralen dan in de Johannes-Passion en de Matthäus-Passion.

De muziek van de Markus-Passion is spijtig genoeg verloren gegaan. Alleen Picanders tekst, de gebruikte liedteksten van de koralen en uiteraard het Bijbelverhaal van de evangelist Marcus zijn bewaard gebleven.

In de 20ste eeuw hebben enkele Bach-vorsers getracht de Markus-Passion te reconstrueren. Dat is gebeurd door gebruik te maken van zogenaamde parodieën: ten tijde van Bach was het gebruikelijk om de muziek van aria’s, koren en koralen te hergebruiken (parodiëren). Bij de reconstructies werden uit ander werk van Bach aria’s en koren gezocht die qua melodie en structuur op de overgeleverde tekst pasten. Tijdens dit concert wordt de versie van Simon Heighes uitgevoerd. Tot op heden gebeurde dit, voor zover bekend, nog maar tweemaal.

Uit het groot aanbod voor de Goede Week is deze uitvoering voor de liefhebbers een aanrader! Paul Reyniers, bestuurslid van onze Davidsfondsafdeling, maakt deel uit van het koor Sine Nomine.

Koren: Sine Nomine, Lier en Capella Vocale, Gent / Orkest: Capella Instrumentale o.l.v. An Van Laethem / Solisten: Ann Krijnen, sopraan – Noëlle Schepens, alt

Jan Caals, tenor – Lieven Termont, bas / Algemene leiding: Mark Goossens

Praktisch:
–    vrijdag 1 april 2011 om 20.00 uur
–    H. Hartkerk, Antwerpsesteenweg in Lier om 20 u.
–    Kaarten in voorverkoop: 17 euro – aan de kassa:  20 euro (telkens 1 consumptie inbegrepen).
–    Kaarten bestellen bij Paul Reyniers (tel. 03 887 92 91 of via  e-mail naar reynierspaul@hotmail.com). Vermeld duidelijk je naam en adres. Betalen doe je door storting via IBAN BE05 4015 0190 3175 van DF-Aartselaar met vermelding: ‘Passieconcert’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s