Actuele Belgische / Vlaamse film in historisch perspectief – woensdag 26 oktober

woensdag 26 oktober 2011 – Wouter Hessels

Actuele Belgische / Vlaamse film in historisch perspectief

Begin en medio jaren negentig brak de Belgische (vooral Franstalige) langspeelfilm op systematische wijze internationaal door. Vele van de gelauwerde films oogstten zowel publieks- als festivalapplaus. Het fantasierijke, bitterzoete “Toto, le héros” (1991, Jaco Van Dormael) won in Cannes de Caméra d’Or, een aantal European Film Awards en een César voor beste buitenlandse film. “Daens” (1992, Stijn Coninx) sleepte een Oscarnominatie in de wacht. Met hun sociaal-realistische fictie “La Promesse” (1996) gooiden ook de filmbroers Jean-Pierre en Luc Dardenne hun eerste hoge ogen op internationale festivals.
De jaren negentig vormden als het ware een bekroning van een aantal tendensen die de Belgische filmgeschiedenis kenmerken. Jaco Van Dormael is immers schatplichtig aan het magisch-realisme van André Delvaux (1926-2002), zij het meer geïnspireerd door de populaire dan de kunstzinnige cultuur. “Daens” is de smaakvolle kers op de taart van een rijke traditie aan literatuurverfilmingen met expliciete of impliciete maatschappijkritiek. “La Promesse” verlevendigt dan weer op sober fictionele wijze de ijzersterke documentaire oorsprong van de Belgische film (Henri Storck, Charles Dekeukeleire). Sinds het begin van de 21°eeuw krijgen heel wat Vlaamse films, zowel publieksfilms als auteursfilms een sterke nationale en internationale waardering bij kritiek en publiek.
Zowel “De Zaak Alzheimer” (2003) en “Loft” (2008) als “Aanrijding in Moscou” (2006) en “De Helaasheid der Dingen” (2009) delen in het succes van de “Vlaamse filmgolf”. In de lezing wordt kritisch ingegaan op zowel de oude als de actuele Belgische (Vlaamse, Brusselse en Franstalige) films.
Wouter Hessels studeerde Franse taal- en letterkunde, filosofie en audiovisuele media in Antwerpen en Brussel. Sinds 1995 doceert hij voornamelijk “ filmgeschiedenis”en “ media en maatschappij” aan het RITS, departement voor audiovisuele technieken en kunsten van de Erasmushogeschool Brussel.
Praktisch:
− Woensdag 26 oktober 2011 om 20.00 uur − Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar − Inkom: 6 eur (4 euro met de Davidsfonds cultuurkaart) − Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s