Muziek in de Romantiek – dinsdag 13 december

dinsdag 13 december 2011

Muziek in de Romantiek

Jacques van Deun

Romantiek is van alle eeuwen, wanneer men haar beschouwt als een gesteldheid van de mens die eerder het gevoel en de verbeelding dan het verstand en de rede op het voorplan zet.

In enge zin is de Romantiek echter ook de cultuurstroming van de negentiende eeuw die, na het rationele en het cerebrale van de achttiende eeuw, met gevoel en verbeelding terugkeert naar de natuur en naar de oude christelijke en nationale idealen uit het verleden.

Aanvankelijk was de Romantiek een strekking in de literatuur, maar al snel beroerde zij ook de andere kunsten en vooral dan de muziek, die als ultieme expressie een zeldzaam hoogtepunt bereikte.

We maken samen een wandeling doorheen een repertoire dat heel wat muziekliefhebbers ook vandaag nog steeds aanspreekt, ontmoeten markante figuren van pakweg Ludwig van Beethoven tot Gustav Mahler en dromen weg bij onvergetelijke melodieën, die tot de mooiste uit  de hele muziekgeschiedenis behoren.

Jacques van Deun doctoreerde in de muziekwetenschap aan de K.U.Leuven. Hij doceert Muziekgeschiedenis en aanverwante vakken aan de Koninklijke Conservatoria in Gent en Antwerpen. Jacques van Deun werkte geruime tijd als recensent klassieke muziek voor De Standaard.

Praktisch:

–    Dinsdag 13 december 2011 om 20.00 uur

–    Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar

–    Inkom: 6 euro, 4 euro met DF- cultuurkaart

–    Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s