De “Deathzone” – dinsdag 8 mei

De “Deathzone”.

De beklimming van 8000 meter pieken

Wim Smets werd in 1968 geboren in Reet. Sinds 1998 klom hij al een indrukwekkend palmares bij elkaar. Zo werd hij ondermeer de derde Belg die de “7 Summits” (de hoogste berg op elk van de 7 continenten) beklom.

In dat rijtje hoort ook Everest thuis. In 2007 werd hij de 13e Belg die erin slaagde om de top van de wereld te bereiken. In 2009 ondernam hij als eerste en nog steeds enige Belg een poging om K2 (8611 meter) te beklimmen.

Vorig jaar nog werd hij de eerste Belg die erin slaagde om Broad Peak (8051 meter) te bedwingen. Vooral zijn redding van een Zuid-Afrikaanse klimmer haalde toen uitgebreid de pers. Hij behoort sindsdien ook tot het selecte clubje van vijf Belgen die al drie 8000-ers beklom. Voor zijn prestaties in het hooggebergte werd hij in 2011 nog beloond met het ereburgerschap van de gemeente Rumst.

Op 8 mei komt Wim Smets naar Aartselaar om te vertellen over zijn expedities op vier 8000 meter pieken: Cho Oyu, Everest, K2 en Broad Peak. Hij maakt een vergelijking tussen de vier beklimmingen en vertelt meer over het expeditieleven.

Niet alleen behandelt hij de meer technische aspecten zoals hoogteziekte en weersomstandigheden, maar hij gaat ook dieper in op de rol van de sherpa’s en het leven in een basiskamp. En hij legt uit waarom iemand bereid is om twee maanden in een tentje door te brengen om een half uurtje op de top van een berg te staan.

Bovendien krijgt u natuurlijk ook het dramatische verhaal van de redding op Broad Peak. Aan de hand van spectaculaire foto’s neemt hij u mee naar het dak van de wereld en laat u zo mee genieten van zijn avonturen in de “Zone des doods”.

Praktisch:

–    Dinsdag 8 mei 2012 om 20.00 uur
–    Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
–    Inkom: 6 euro, 4 euro met DF- cultuurkaart
–    Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s