bezoek aan het kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde (Bornem) – zaterdag 19 mei

zaterdag 19 mei

Kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde (Bornem)

Geleid bezoek

Het kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde ligt aan de oevers van de Oude Schelde, een zijarm van de Schelde die sinds de middeleeuwen is afgesloten van de Schelde.

Het huidige kasteel dateert uit 1894. Het is ontworpen door architect Hendrik Beyaert op de plaats van het 18de-eeuwse slot van de Spaanse edelman Pedro Coloma, dat in 1880 werd afgebroken.

Het kasteel is sinds 1780 eigendom van de familie Marnix van Sint-Aldegonde. De inrichting, de kunstschatten, de weelderige landerijen en de geschiedenis maken van dit historische huis een uniek ensemble.

Het beschikt over een rijke verzameling kunstschatten zoals schilderijen, meubelen, kantwerk en Chinees porselein.

De huidige graaf, John de Marnix, is een directe nazaat van de 16de-eeuwse burgemeester van Antwerpen en rechterhand van Willem van Oranje, graaf Philips de Marnix de Sainte Aldegonde (1540-1598). Deze voorvader wordt vaak genoemd als de auteur van het Nederlandse volkslied, het “Wilhelmus”.

Het neogotische kasteel wordt bewoond door de 14de graaf van Bornem, John de Marnix de Sainte Aldegonde, en zijn echtgenote gravin Amélie d’Arschot.

Een gids neemt ons mee op ronde door het kasteel.

Praktisch:

–   Zaterdag 19 mei 2012 om 13.45 uur aan het einde van de kasteeldreef (ingang kasteel)
–   Deelnameprijs: € 10 per persoon, te storten op rekening BE05 4015 0190 3175 van Davidsfonds Aartselaar
–   Inschrijven vóór 5 mei bij de secretaris Eddy Vermoesen, 0478 963 399, of via e-mail aan davidsfonds.aartselaar@hotmail.com
–   Route: A12. Afslag naar N 16 richting Temse. Afslag Bornem Centrum. Volg de pijl Sint-Jozefkliniek. Voorbij het ziekenhuis leidt de Kasteelstraat naar het parkeerterrein en de ingang van het kasteel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s