Finland, buiten gewoon! – woensdag 23 mei

woensdag 23 mei

Finland, buiten gewoon!

Dirk Van Hemeldonck

Finland is sinds januari 1995 lid van de EU en een Schengen-land. Toch is het een buitenbeentje in de EU: achter een vertrouwde Europese aanblik schuilt een niet-Europese cultuur. Dat maakt de exploratie van dit weinig bekende land tot een verwarrende ervaring.

De geschiedenis van Finland vertoont veel analogie met Vlaanderen, als een klein volk tussen machtige buren. Maar de Finnen hebben daaraan op een heel andere manier het hoofd geboden. Daardoor zijn hun visie op hun land en hun politieke opvattingen erg verschillend van die van de Vlamingen.

Dirk Van Hemeldonck is licentiaat wiskunde en was lange tijd leraar in Antwerpen. Hij neemt je mee op een leefavontuur in dit exotische stuk Europa en vertelt over geschiedenis, cultuur, klimaat en landschap van dit prachtige land.

Zijn grote interesse voor architectuur leidde Dirk naar Finland, het Mekka van de moderne architectuur. Al vlug geraakte hij onder de indruk van de niet-Europese taal en de culturele achtergrond van de Finnen, hun natuurgebonden leven en de sterke seizoenswisselingen.

Sinds 1998 woont Dirk gedeeltelijk in Finland. Hij bestudeerde er het Finse onderwijs, de kunst en de samenleving. Hij gaf ook talrijke voordrachten aan de universiteit van Jyväskylä en publiceerde in wetenschappelijke tijdschriften.

Praktisch:

Woensdag 23 mei 2012 om 20.00 uur
Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
Inkom: € 6 euro (met DF- cultuurkaart: € 4)
Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s