Davidsfonds zomerzoektocht

2 juni tot 16 september

Sint-Niklaas en het Waasland

Davidsfonds Zomerzoektocht


Van zaterdag 2 juni tot en met zondag 16 september 2012 neemt de 26ste Davidsfonds Zomerzoektocht de deelnemers mee op ontdekking in het Waasland.

Het parcours vertrekt vanuit de Wase hoofdstad Sint-Niklaas. Zij ligt letterlijk in het midden van de streek. De middeleeuwse handelsroutes van Brabant-Zeeland en Antwerpen-Gent kruisten elkaar exact in de stad van Sint en Piet.

Geen wonder dat je hier de grootste markt van België vindt. De stad herbergt flink wat imposante blikvangers, zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het neogotische stadhuis. Kunstliefhebbers komen aan hun trekken in de Salons voor Schone Kunsten, het Mercatormuseum en het onlangs vernieuwde stedelijke museum.

Waasmunster is de historische kern van het Waasland en wordt wel vaker de heidegemeente genoemd. De uitgestrekte bossen en prachtige heide op de ruim 30 meter hoge Wase cuesta zijn een verademing voor wandelaars en fietsers. Bij de Heidekapel heerst vooral  op zon- en feestdagen een gezellige drukte in en rond de vele horecazaken. De Zomerzoektocht voert je door de heide naar enkele indrukwekkende kastelen, waaronder het authentieke kasteel Blauwendael, en de pittoreske Sombeekse dorpskern met de Sint-Rochuskerk.

Het mekka van het Wase watertoerisme is ongetwijfeld Temse. In deze ‘parel aan de Schelde’ gaan jaarlijks zo’n 23.000 passagiers aan boord voor een tochtje op het water. De voormalige Boelwerf, ooit een van de belangrijkste scheepsbouwbedrijven ter wereld, werd in 2011 omgetoverd tot een aangename, hypermoderne woonzone. De gigantische torenkraan en verschillende kunstwerken in het centrum getuigen van het bloeiende scheepvaartverleden. Vanaf de Scheldedijk kan je het gecontroleerde overstromingsgebied Tielrodebroek zien, een belangrijke trekpleister voor weide- en watervogels.

Ook in deelgemeente Tielrode zelf kan je volop genieten van de natuur in het uitgestrekte Provinciaal Domein De Roomacker. Vervolgens leidt de Zomerzoektocht je door het groene poldergebied Schousselbroek naar Steendorp, waar het perfect bewaarde 19de-eeuwse fort het landschap domineert.

Rupelmonde, dat ontstond als Romeinse oeverpost ter bewaking van de Schelde en de Rupel, veroverde een plek op de kaart dankzij zijn bekende inwoner Gerardus Mercator. Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat Mercator hier werd geboren. Tijdens de zoektochtmaanden is er van alles te beleven rond de beroemde cartograaf.

In 2008 werd Bazel verkozen tot finalist van Het Mooiste Dorp van Vlaanderen en dat was meer dan terecht. Het authentieke dorpspleintje met herberg De Eenhoorn, de vele gezellige cafeetjes, de 14de-eeuwse Sint-Pieterskerk, het statige Kasteel Wissekerke tussen het groen en de oude duiventoren maken van Bazel de ideale plaats voor een rustpauze.

De laatste etappe van de Zomerzoektocht brengt je bij het fort van Haasdonk dat deel uitmaakt van de fortengordel rond Antwerpen. Het fort werd gebouwd voor de Eerste Wereldoorlog, maar bleef perfect intact aangezien de aanvallen uitbleven. Ondertussen is het fort al zo’n 10 jaar een beschermd natuurmonument dat dienst doet als overwinteringsreservaat voor vleermuizen.Op de fortgracht kan je flink wat vissers aan het werk zien en volop genieten van de natuur.

Ook jonge speurneuzen dagen we uit om de mysteries van het Waasland te ontrafelen. Speciaal voor hen is er een gratis zoektocht op kindermaat waarmee superleuke prijzen zijn te winnen. Net als voor de volwassenen trouwens. Begin de beentjes dus al maar te strekken.

Het fietsparcours bedraagt zo’n 40 kilometer. Met de auto leg je ongeveer 50 kilometer af. Er wordt halt gehouden op een tiental locaties, waar er telkens een korte wandeling is voorzien die je naar de antwoorden op de zoektochtvragen leidt. En uiteraard kan je ondertussen ook genieten van een hapje en een drankje in een van de vele cafés en restaurants.

Een deelnemingspakket voor de Davidsfonds Zomerzoektocht kost € 19 (met DF-cultuurkaart: € 14). Het bevat een deelnemingsbrochure voor volwassenen, een deelnemingsbrochure voor kinderen én een gloednieuwe streekgids over het Waasland ter waarde van € 17,50.

Je kan tot einde juni 2012 deelnemingspakketten bestellen bij Eddy Vermoesen,  gsm 0478 963 399, of via e-mail aan davidsfonds.aartselaar@hotmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s