Erasmus anders bekeken – woensdag 5 december

woensdag 5 december

“Erasmus anders bekeken”

 

Joris Tulkens is gefascineerd door de opkomst van de humanisten in onze gewesten tijdens de eerste decennia van de zestiende eeuw. Al vier historische romans van zijn hand spelen zich af in deze periode.

Zijn voordracht “Erasmus anders bekeken” schetst een origineel en minder bekend beeld van de grootste humanist uit die tijd.

Tulkens gaat dieper in op het niet zo aangename karakter van Erasmus, zijn leugenachtigheid, zijn irritaties, zijn behoefte aan vriendschap, zijn speciale humor, zijn mislukkingen, zijn verwezenlijkingen.

Huizinga zei over de Rotterdammer:”Ik heb de grote Erasmus altijd bewonderd, hoezeer de kleine ook geprobeerd heeft me dat te verhinderen.”

Tulkens werpt ook een blik op enkele van Erasmus’ geestesgenoten: Thomas More, Pieter Gillis, Nicolaes Cleynaerts. Hij belicht hun gedachtegoed aan de hand van vele citaten uit hun werk en hij gaat dieper in op hun belang voor onze tijd. Tulkens beschouwt hen als actieve pluralisten avant-la-lettre.

De lezing wordt vervolledigd met nog een aantal losse aanvullingen en een ontspannen gesprek – eventueel discussie – over de naar voor gebrachte ideeën.

Meer informatie over Joris Tulkens vind je op: http://home.scarlet.be/~gt316682/Biografie.htm

 

Praktisch:

–    Woensdag 5 december 2012 om 20.00 uur
–    Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
–    Inkom: € 7 (met DF- cultuurkaart: € 5)
–    Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s