Turbulent Turkije – woensdag 28 november

woensdag 28 november

“Turbulent Turkije”

Dirk Vermeiren

Dirk Vermeiren woont sinds 10 jaar in Istanbul, waar hij als Turkije-correspondent werkt voor een reeks Vlaamse (VRT, Knack) en internationale media. Op woensdag 28 november kijkt hij voor het Davidsfonds Aartselaar terug op de voorbije 10 jaar in Turkije.

Precies 1 week na Dirks aankomst in Istanbul won de AK-partij van Tayip Erdogan de parlementsverkiezingen en sindsdien zit de politieke islam in Turkije stevig in het zadel. Het land onderging de afgelopen 10 jaar een heuse gedaanteverwisseling. De Turkse economie groeide exponentieel en de skylines van de Turkse steden tellen deze dagen bijna zoveel bouwkranen als minaretten. Istanbul swingt als nooit tevoren.

Maar ook in de geesten veranderde Turkije het afgelopen decennium. De macht van het leger werd teruggedrongen en de politieke islam legde beslag op de instellingen van de republiek. Het land kreeg de status van kandidaat-lidstaat van de EU, maar die onderhandelingen zitten in het slop. Na 10 jaar aan de macht geeft het regime blijk van autoritaire reflexen. Nergens zitten meer journalisten, studenten en activisten in de cel dan in Turkije.

Is Turkije een voorbeeld van hoe islam en democratie samengaan, of net niet? Is Atatürk afgeschreven? Hoe zijn de verhoudingen met de EU, de VS en de buurlanden geëvolueerd? Wat betekent de Arabische Lente voor Turkije? En haalt de republiek het jaar 2023, haar 100ste verjaardag?

Praktisch: 

–    Woensdag 28 november 2012 om 20.00 uur
–    Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
–    Inkom: € 7 (met DF- cultuurkaart: € 5)
–    Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s