Bezoek aan het Eugeen Van Mieghem Museum – zaterdag 8 december

zaterdag 8 december

Bezoek aan het Eugeen Van Mieghem Museum

vanmieghem

Begin april vonden 150 schilderijen van de Antwerpse schilder Eugeen van Mieghem een nieuw onderkomen in het gerestaureerde pand “La Rade” vlakbij het Steen. Daarmee verhuist de schilder van het vroegere museum op Linkeroever naar een buurt waar hij geleefd en geschilderd heeft.

Van Mieghem werd in 1875 geboren in een Antwerps havencafé. Hij was de schilder van het havenvolk: de havenarbeiders, de buildragers, de schippers en matrozen, de zakkenmaaksters, de landverhuizers…

Het was de periode dat vele landgenoten met de schepen van de Red Star Line de armoede in eigen land ontvluchtten om in Amerika hun geluk te beproeven. Op het schilderij “De Havenmeisjes” bijvoorbeeld kan je op de achtergrond de schepen van de Red Star Line zien liggen.

De schilderijen van Van Mieghem zijn unieke tijdsdocumenten van het leven van het Antwerpse havenproletariaat in het begin van de twintigste eeuw. Een beetje ironisch is wel dat zijn mooie werken nu hangen in het huis van een rijke havenkoopman uit die periode.

Davidsfonds Aartselaar brengt onder leiding van een gids een bezoek aan dit museum.

Olieverf_Havenvrouwen

Praktisch:

–    Maximaal 20 deelnemers!
–    Zaterdag 8 december 2012 om 13.45. Samenkomst aan het Eugeen van Mieghem Museum, Ernest Van Dijckkaai  9, 2000 Antwerpen (tegenover Het Steen)
–    Rondleiding van 14.00 tot 16.00 uur, met gids
–    Kostprijs: € 8
–    Inschrijven bij Eddy Vermoesen, 0478/96.33.99, of via e-mail aan davidsfonds.aartselaar@hotmail.com
–    Betalen op rek.nr. IBAN BE05 4015 0190 3175 van Davidsfonds Aartselaar met vermelding “Van Mieghem”. Pas na betaling is uw inschrijving definitief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s