De geur van pannenkoeken – woord van de voorzitter

Het woord van de voorzitter

“De geur van pannenkoeken”

p10004442Wie kent niet die verleidelijke geur van bakkend beslag die je doet watertanden. Voor velen is Lichtmis de hoogdag van de pannenkoeken. Op die dag wordt “de opdracht van de Heer in de tempel” gevierd, waarbij Jezus, zoals elk joods jongetje, wordt opgedragen aan God. Het is mij een raadsel wat dit te maken heeft met pannenkoeken. Op Lichtmis herdenkt men ook het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus, volgens de Joodse wet moest brengen. Ook daar zie ik het verband niet met pannenkoeken.

En toch luidt het gezegde: “Met Lichtmis is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm”. Nu lijkt iedereen nogal overtuigd te zijn dat het opgewarmde pannetje diende om pannenkoeken te bakken, maar in het oud Nederlands had het ook nog een seksuele bijbetekenis. Je mag die zelf invullen.

Voor mij, en voor heel wat buren op Moretusburg, viel de hoogdag van de pannenkoeken echter 40 dagen vroeger, namelijk op kerstavond. Niets dat zo passend de warmte van Kerstmis weergeeft dan de geur van pannenkoeken. Gevuld met appelschijfjes en bestrooid met kaneel wordt de geur nog intenser en feestelijker. Denk daarbij aan een familie rond de kersttafel, aan een ronkende roodgloeiende Leuvense stoof, aan een versierde kerstboom met daaronder een kerstkribbe, en je hebt het volledige tafereel. Geen dagenlang gedoe over het samenstellen van een feestmenu met uitgelezen spijzen, wijnen en gebak. De dranken die op tafel kwamen waren koffie en chocolademelk. Hoogstens een porto of witteke voor de mannen. Het had alleen maar voordelen. Naar de nachtmis waggelde je niet met een zatte kop of een overladen maag, en kerstdag kon je starten zonder kater.

Ziezo. Met al die kookprogramma’s op TV en met die ontelbare kookboeken, meende ik ook het recht te hebben om een dagelijkse kost aan te prijzen. Het leek mij een goede keuze nu alles in het werk wordt gesteld om “Arm Vlaanderen” het boek van August De Winne, opnieuw werkelijkheid te doen worden.

Namens Davidsfonds Aartselaar wens ik u een Zalig Kerstmis en een Gelukkig Nieuwjaar, al dan niet met pannenkoeken.

René De Ranter
voorzitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s