Bezoek aan het museum Maagdenhuis – zaterdag 2 februari

zaterdag 2 februari

Bezoek aan Museum Maagdenhuis

maagdenhuisIn 1353 stichtte Hendrik Suderman een “Vrouwenhuis” voor behoeftige en rond-trekkende vrouwen. Precies twee eeuwen later opent in de achterbouw van het pand een school voor “jonge schamele maegdekens”.

In de loop der eeuwen deden weldoeners schenkingen aan het weeshuis, niet zelden schilderijen of andere kunstvoorwerpen. Deze verlieten het Maagdenhuis niet, ook niet toen de meisjes in 1882 naar een nieuw weeshuis verhuisden.

Het huis werd aangepast als museum, waarin het huidige OCMW zijn kunstpatrimonium bewaart en tentoonstelt. Het gaat om schilderijen, beelden, meubilair, gebrandschilderd glas, brons, koper en vooral Antwerps aardewerk.

Maagdenhuis_ClaraDe collectie van het Museum Maagdenhuis bestaat o.a. uit archiefstukken van de 12e tot en met de 16e eeuw, meubels van het einde van de 15e tot en met de 18e eeuw, Antwerps aardewerk, schilderijen uit de 15e tot en met de 17e eeuw, met werk van o.a Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Antoon van Dyck, beeldhouwwerk uit de 16e tot en met de 18e eeuw, met werk van Huybrecht van den Eynde en Walter Pompe. Ook komt in het museum de geschiedenis van de Antwerpse armenzorg, vondelingen– en wezenzorg aan bod.

Een gids vertelt over de geschiedenis van het Maagdenhuis en leidt ons doorheen zijn vaste kunstcollectie.

 

Praktisch:

–    Maximaal 20 deelnemers!

–    Zaterdag 2 februari 2012 om 13.45. Samenkomst aan het Museum Maagdenhuis, Lange Gasthuisstraat 33, Antwerpen.

–    Rondleiding van 14.00 tot 16.00 uur, met gids. Kostprijs: € 9

–    Inschrijven en betalen voor 25 januari bij Eddy Vermoesen, 0478/96.33.99, of via e-mail aan davidsfonds.aartselaar@hotmail.com

–    De volgorde van de betalingen met vermelding “Maagdenhuis”op rek.nr.IBAN BE05 4015 0190 3175 van Davidsfonds Aartselaar bepaalt de inschrijvingslijst.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s