UVT – Guiseppe Verdi: de reus van de Italiaanse Opera

UVT, dinsdagen 29 januari en 5, 19 en 26 februari

“Giuseppe Verdi: de reus van de Italiaanse opera”

Beatrijs Van Hulle

verdiAls zoon van arme ouders weet Giuseppe Verdi zich op te werken tot een van de meest geliefde Italiaanse componisten.

De première van Nabucco in de Scala van Milaan, in 1842, maakt hem op slag beroemd. Successen stapelen zich op en Verdi’s aria’s worden in heel Italië gezongen. Actie en karakterdrama typeren Verdi’s meesterwerken. Rigoletto, Aïda, Otello, Falstaff…: de Italiaanse reus brengt het muziekdrama tot ongekende hoogten.

Maar ook menselijk drama is een kenmerk van Verdi’s leven. In 1838 overlijdt zijn dochtertje, een jaar later zijn zoontje, en in 1840 zijn eerste vrouw.

Bejubeld en geprezen, maar getekend door persoonlijk leed, sterft Verdi in 1901 aan een beroerte. Hij is dan 87 jaar. Tijdens zijn begrafenis zingen tienduizenden in de straten van Milaan het slavenkoor ‘Va, Piensiero’.

Deze cursus laat de deelnemers kennismaken met zijn geniale persoonlijkheid, zijn wervelende muziek en zijn overweldigend theater.

beatrijs vanhulleBeatrijs Van Hulle (°1956) is licentiate in de musicologie en behaalde het diploma muziekopvoeding aan het Lemmensinstituut. Zij doceert didactiek, muziekbeluisteren, esthetica en muziekgeschiedenis aan het Lemmensinstituut te Leuven. Zij begeleidt muzikale reizen, o.a. voor Davidsfonds Cultuurreizen.

 

Praktisch: 

–    Dinsdagen 29 januari en 5, 19 en 26 februari van 14.00 tot 16.00 uur

–    Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar

–    Inkom: € 53 – € 47 (met DF-cultuurkaart)

–    Inbegrepen: koffie en syllabus

–    Info: 03/887.92.91 (Paul Reyniers) en op 016/310.670 (Universiteit Vrije Tijd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s