Nacht van de Geschiedenis – “Hoe bouw je een Stradivarius?” – dinsdag 19 maart

dinsdag 19 maart: Nacht van de Geschiedenis

“Hoe bouw je een Stradivarius?”

Henri Toté

vioolbouw origineel
Via het Centrum voor muziekinstrumentenbouw in Puurs maakte Henri Toté in 2005 kennis met Theo Faes. Deze leidde hem in in de geheimen van de bouw van strijkinstrumenten op ambachtelijke wijze. Na ongeveer een jaar kon Henri reeds op een zelfgebouwde cello spelen.

Sindsdien bouwde hij verschillende violen, cello’s, een contrabas, een basgamba, een discantgamba, een theorbe, twee guitaren…

De belangrijkste verwezenlijking was de bouw van een octobas (begin 2012). Een gigantisch instrument (3,65m) en ook nog uniek: er bestaan slechts enkele ervan op wereldniveau. Hij was zelfs hiermee te gast in ‘De laatste show’ (zie fragment op www.een.be/programmas/de-laatste-show/octabas).

De elfde Nacht staat volledig in het teken van de vakmannen en ‑vrouwen. Het is dus voor onze afdeling een unieke gebeurtenis deze ambachtelijke instrumentenbouwer te mogen verwelkomen op onze Nacht van de Geschiedenis.octobas origineel

Henri Toté zal ons verder inwijden in de geheimen van de vioolbouw (houtsoorten, maken van de klankkast, plaatsen van de stapel, aanbrengen van de vernislaag enz..)

Het aanbrengen van de vernislaag is een bijzonder proces. Er bestaan verscheidene soorten, maar vernis op basis van spiritus droeg de voorkeur weg van de eerste bouwers zoals Stradivarius, Amati, Guarneri, die er niet voor terugdeinsden om zo’n 20 lagen vernis te strijken. Het bouwen van een viool vergt dus heel wat geduld… .

Praktisch:

– Dinsdag 19 maart om 20.00 uur
– Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
– Inkom: € 7 (met DF-cultuurkaart: € 5)
– Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s