Bezoek aan de Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver – zaterdag 28 september

Bezoek aan de wintertuin van O.-L.-Vr.-Waver

In 1841 startten de zusters Ursulinen uit Tildonk met onderwijs in de Bosstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Vrij snel na de oprichting kreeg het instituut van de Ursulinen een internationale uitstraling.

Rond de eeuwwisseling was bijna een kwart van de leerlingen in dit befaamde pensionaat van buitenlandse origine. Meisjes uit Engeland, Kenia, Australië, Spanje, Columbia, Rusland, Panama …. kregen hier hun opleiding.

In 1900 bouwde het instituut een prachtige wintertuin in art nouveau die moest fungeren als ontvangstruimte voor de bezoekers van de honderden inwonende meisjes. De architect van deze unieke art nouveau kunst is tot op vandaag onbekend.

De keuze voor deze progressieve art nouveau stijl in een katholieke onderwijsinstelling is zeer verrassend. In die periode was de neogotiek immers de officiële katholieke stijl. Maar de keuze past wel bij de moderne onderwijsopvattingen van een school die als doelgroep de gegoede burgerij wou aantrekken. Ook als vroege uiting van buitenstedelijke art nouveau is het monument uniek.

Andere bijzondere onderdelen van het patrimonium zijn de Ursulazaal, de Alpenzaal, de feestrefter, de eretrap, het oratorium, de pianogalerij en het huidige park (niet te bezichtigen).

Praktisch:

Zaterdag 28 september om 14.45 uur.

Samenkomst aan het Onze – Lieve – Vrouw-Instituut Ursulinen,Bosstraat 9 in 2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

Geleid bezoek van 15 tot 17 uur.

Kostprijs: € 8, te storten voor 25 september.
Vooraf aanmelden bij Eddy Vermoesen via gsm 0478/96.33.99 of via e-mail aan davidsfonds.aartselaar@hotmail.com.

Gids en koffie of thee is in de prijs begrepen.

De volgorde van de stortingen met de vermelding “Wintertuin”op rek.nr. IBAN BE05 4015 0190 3175 van Davidsfonds Aartselaar bepaalt de inschrijvingslijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s