De Schelde, een levensader voor Vlaanderen – dinsdag 5 november

dinsdag 5 november

“De Schelde, een levensader voor Vlaanderen”

 Waar natuur, economie en veiligheid hand in hand gaan. Ralf Gyselings

Dat de Schelde en de Antwerpse haven cruciaal zijn voor onze Vlaamse economie hoeft geen betoog. De Schelde is echter ook een uniek natuurgebied, zelfs in Europa. Grote delen van de Schelde en de haven vallen onder de Europese natuurbeschermingswetgeving.

De uitbreiding van de Antwerpse haven kan daardoor enkel doorgaan als ook de natuur door nieuwe inrichting van natuurgebieden gewaarborgd blijft.

Een belangrijke factor in de natuurwaarden van het Scheldegebied is het getij, dat langs de Schelde zeer ver landinwaarts komt. De zeespiegelstijging en de opeenvolgende verdiepingen van de Schelde, nodig voor de Antwerpse haven, vergroten bovendien nog de invloed van de getijden en daarmee ook het overstromingsrisico.

Deze voordracht zal u meer vertellen over hoe langs de Schelde en in de Antwerpse haven het behoud van de natuur samengaat met verdere economische uitbreiding en met een betere beveiliging tegen overstromingen.

Ralf Gyselings studeerde burgerlijk ingenieur aan de Universiteit Gent en behaalde vervolgens een licentie Biologie aan de Universiteit Antwerpen. Hij maakt bij het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek van de Vlaamse Overheid deel uit van de werkgroep die zich grotendeels bezighoudt met het onderzoek naar het ecologisch herstel van het Scheldebekken.

Ralf is binnen de onderzoeksgroep sinds 2003 verantwoordelijk voor het natuuronderzoek in de Antwerpse haven.

Praktisch:

– Dinsdag 5 november om 20.00 uur
– Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
– Inkom: € 7 (met DF-cultuurkaart: € 5)
– Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s