Multireligiositeit & Islam – woensdag 26 februari

woensdag 26 februari

“Multireligiositeit & Islam”

De geseculariseerde democratische rechtsstaat als De Ezel van Buridan

De Ezel van Buridan is het verhaal van een denkbeeldige ezel die precies in het midden tussen twee even aantrekkelijke hooimijten wordt geplaatst. De ezel vindt geen rationele redenen om tussen de twee mijten te kiezen en zal, omdat hij niet kan kiezen, verhongeren. Deze ezel staat model voor de besluiteloosheid van de beleidsvoerders. Zijn positie is typerend voor die van de beleidsvoerders van de geseculariseerde democratische rechtsstaat vandaag.
Safari 2Het is een publiek geheim dat beleidsvoerders de islam als een hersenbreker ervaren. Deze vaststelling blijkt uit de aanvechtbare beleidsinitiatieven op federaal, regionaal en lokaal vlak. Zo waren we zeer recent getuige van de waarschijnlijke schending van de scheiding der machten door een minister die de woordvoerder van de organisatie Sharia4Belgium naar de cel verwees.
Islamitische leerstellingen i.v.m. de maatschappelijke ordening die volgens islamitische rechtsgeleerden niet ter discussie staan, worden als irrelevant beschouwd.
De vele integratieprojecten ten spijt, zijn conflicten tussen de islamitische dogma’s en de geseculariseerde democratische rechtsstaat nog altijd en steeds meer een bijna constante.
Is multireligiositeit en islam verzoenbaar? En wat dan met de scheiding van levensbeschouwingen en staat?
Het wordt een informatief filosofisch exposé.
Safari 3De spreker vanavond, Peter Calluy, is autodidact. Hij was als Hand in hand-militant van 1995 tot 2009 nauw betrokken bij het Mano Mundo festival in Boom en werd straathoekwerker in Boom, een job die hij verloor in zijn pogingen om de problemen aan de kaak te stellen.

Praktisch:
− Woensdag 26 februari om 20.00 uur
− Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
− Inkom: € 7 (met DF-cultuurkaart: € 5)
− Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s