Rudi Vranckx – Het gezicht van de oorlog – dinsdag 6 mei

dinsdag 6 mei

“Het gezicht van de oorlog”

Rudi Vranckx

DF_20140506_Oorlog A5 LR

Van opleiding is hij historicus, maar als journalist voor Het Journaal van de VRT brengt Rudi Vranckx al jarenlang verslag uit over belangrijke (r)evoluties en conflicten in oostelijk Europa, het Midden-Oosten en een deel van Afrika.

Maar achter die grote geschiedenis gaan altijd mensen en anekdotes schuil die vaak het nieuws niet halen. In ‘Het gezicht van de oorlog’ vertelt Rudi Vranckx grote en kleine verhalen die hij als oorlogsverslaggever tijdens zijn tienduizenden kilometers on the road met zijn ploeg heeft opgetekend.

Oorlogsverslaggeving gaat echter om meer dan ‘een gezicht aan de oorlog geven’, het is ook een aanklacht tegen de propaganda en tegen het stilzwijgen.

Oorlog is iets heel intens, ook voor een reporter. En elke reporter betaalt daarvoor een prijs, hetzij in zijn persoonlijk leven, hetzij in de manier waarop hij in de werkelijkheid staat.

In oorlogen ontstaan vriendschappen. Maar men verliest ook vrienden, mensen die vaak vergeten worden: de tolken en de speurneuzen die het werk mogelijk maken. Het zijn mensen voor wie de oorlog hun thuis is. Ook zij krijgen een gezicht. Het is het leven in oorlog in de marge.

Het gezicht van de oorlog is als een familiealbum vol verhalen over een tijdperk. Er is echter een emotie die steeds gekoesterd moet blijven: de verontwaardiging om het onrecht, de boosheid om de idiotie, en de boosheid om de waanzin die oorlog uiteindelijk is.

(deze lezing gaat door o.v. van gebeurtenissen waardoor Rudi Vranckx voor verslaggeving op zending vertrekt)

 

Praktisch:

– Dinsdag 6 mei om 20.00 uur

– Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar

– Inkom: € 7 (met DF-cultuurkaart: € 5)

– Je kan ter plaatse betalen of
kaarten reserveren door betaling op KBC BE05 4015 0190 3175 met referte “Vranckx”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s