Davidsfonds Academie – “Dr. Livingstone, I presume?”

dinsdag 30 september en dinsdagen 7, 14 en 21 oktober

“Dr. Livingstone, I presume?”

De westerse koloniale invloed op de Afrikaanse identiteit, Peter Verlinden

Vanaf het eind van de 19de eeuw werd Centraal-Afrika gekoloniseerd. In die kolonisatie speelde de Brit Henry Morton Stanley, die in opdracht van koning Leopold II op ontdekking ging, een grote rol. Zijn ontmoeting met de verloren gewaande Dr. Livingstone, in het huidige West-Tanzania, werd iconisch voor de westerse aanwezigheid in dat deel van Afrika. De kolonisatie die daarop volgde, heeft Congo en de Congolezen definitief veranderd.

Peter Verlinden vertrekt van de verhalen van die allereerste kolonialen in wat later Belgisch-Afrika zal worden. Hij gaat met u op zoek naar de wortels van het koloniale systeem en hoe die tot vandaag de dag de relatie tussen de verschillende volkeren in de landen van de Grote Meren bepalen.

Prof. Peter Verlinden studeerde politieke wetenschappen, communicatie-wetenschappen en antropologie aan de KU Leuven, waar hij nu docent is. Voor de VRT volgt hij de situatie in Rwanda, Burundi, Congo, de Golfstaten en Canada. Voor Davidsfonds schreef hij o.a. ‘Hoe Congolees zijn de Congolezen’ en ‘De schizofrene Congolees’ en begeleidt hij cultuurreizen.

Omschrijving van de cursus:

– De eerste kolonialen in het gebied van de Grote Meren
– Blijvende invloed van de westerse koloniale cultuur op de regio
– Verklaringen voor de huidige crisis in Oost-Congo en de buurlanden

Praktisch:

Dinsdag 30 september en dinsdagen 7, 14 en 21 oktober, telkens van 14.00 tot 16.00 uur, CC ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar

–    Inkom: € 55 (met DF-cultuurkaart: € 49)
–    Inbegrepen: koffie en syllabus
–    Info: 03/887.92.91 (Paul Reyniers)
–    Inschrijven via 016/310.670 (dienst: Davidsfonds Academie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s