“Streektalen van de Rupelstreek” – woensdag 26 november

woensdag 26 november

“Streektalen van de Rupelstreek”

Freddy Michiels, Lutgarde Gielis

 rupelstreek

Na een inleiding over de streektaal als roerend erfgoed gaat deze lezing over 2 thema’s: de taal als identiteit en de streektalen van de Rupelstreek.

  1. De taal als identiteit

Dit deel handelt over de ontstaansgeschiedenis van ons dialect, met aandacht voor de historische en sociale achtergrond van het volk dat deze taal gestalte gaf. Onze streken zijn bezocht door verschillende golven van volkeren, waarvan we elk een stuk hebben geërfd. Nu begrijpen we waarom we vaak op een andere manier denken dan inwijkelingen met een verschillende achtergrond, zodat we hen ook beter kunnen begrijpen.

  1. De streektalen van de Rupelstreek nader bekeken

De streektaal illustreert het leven van de gewone, modale mens, die in de geschiedenis nooit aan het woord kwam en die weinig aandacht kreeg.

Het is bv. duidelijk dat veel waarde werd gehecht aan een begrip, waarvoor in de streektaal vele synoniemen bestaan die verschillende, kleine nuances uitdrukken.

De spreker besteedt ook aandacht aan de bijzondere humor en het onverbloemd verwoorden van meningen en gevoelens, die aan de streektaal sappigheid geven, maar waarin ook veel levenswijsheid steekt.

Freddy Michiels is auteur, taalkundige, licentiaat klassieke filologie, lid van het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis en lid van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Numismatiek.

 

Praktisch:

  • Woensdag 26 november om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
  • Inkom: € 7 (met DF-cultuurkaart: € 5)
  • Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s