Karel de Grote – woensdag 7 januari

woensdag 7 januari

“Karel de Grote”

Raoul Bauer

DF_20150107_KarelDeGrote A5

N.a.v. zijn sterfdatum, in 814, herdachten vorig jaar talrijke tentoonstellingen en voordrachten het leven en de betekenis van Karel de Grote. Onze afdeling voegt er nog een lezing van Raoul Bauer aan toe.

De regeerperiode van Karel de Grote ligt wel al eeuwen achter ons, maar de herinnering aan hem blijft levendig. Hij was koning der Franken, Frankisch keizer van de christelijke wereld en vandaag wordt hij gezien als de vader van Europa. Levend in een tijdperk waarin een oude wereld aftakelde en een nieuwe beschaving aarzelend haar eerste passen zette, is Karel de Grote een van de voornaamste erflaters van het huidige Europa geworden.

Ook in zijn eigen tijd sprak Karel de Grote tot de verbeelding. Hij leefde na zijn dood verder in talloze verhalen en kunstwerken. Maar het mythische beeld van de dappere, grootse vorst dat daardoor ontstond, dreigt de historische figuur te overschaduwen.

Via de kritische lectuur van nieuwe inzichten die het historisch onderzoek opleverde, gaat Raoul Bauer in zijn lezing op zoek naar de historische waarheid en de echte betekenis van Karel de Grote.

Om hem beeldrijk voor te stellen volgt de spreker de Frankische vorst op zijn veldtochten, ziet hem als bestuurder van een immens rijk, bespreekt de betekenis van zijn keizerskroning in 800 en beschrijft Karel de Grote in zijn zoektocht naar kennis.

raoul bauerEm. prof. Raoul Bauer is historicus, doctor in de letteren en hoogleraar Cultuurgeschiedenis. Hij is een erkend navorser van de KU Leuven en schreef o.a. “De ontvoering van God”.

Praktisch:

  • Woensdag 7 januari om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
  • Inkom: € 7 (met DF-cultuurkaart: € 5). Je kan ter plaatse betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s