Nacht van de Geschiedenis – “Landbouw in Aartselaar: bloei en ondergang” – dinsdag 24 maart

dinsdag 24 maart

“Landbouw in Aartselaar: bloei en teloorgang”

Roger Verslype, René Beyst

Het thema van de Nacht van de Geschiedenis, georganiseerd door het Davidsfonds, is dit jaar ‘Landbouw’.

Nacht vd geschiedenis A2 2014.inddDankzij samenwerking met de plaatselijke Heemkundige Kring en met de Landelijke Gilde heeft Davidsfonds Aartselaar voor de invulling van dit thema beroep kunnen doen op 2 deskundige sprekers, nl. Roger Verslype en René Beyst, respectievelijk erevoorzitter en voorzitter van de Heemkundige Kring Aartselaar.

Onder de vorm van een beeldrijke powerpoint-presentatie spreekt Roger Verslype vóór de pauze over de algemene geschiedenis van de landbouw, met geregeld verwijzingen naar de Aartselaarse situatie, over de methodiek van de landbouw zoals ‘ploegen en gewenten’ en over de landbouwproductie in Aartselaar. Tot slot licht hij de functie toe van het ‘Stierensyndicaat’.

Na de pauze analyseert René Beyst het ontstaan en de groei van de Boerenbond en Boerinnenbond te Aartselaar. Verder zoekt hij naar betekenis en oorsprong van ‘een eigenaardig landbouwgebruik’ te Aartselaar om af te ronden met enkele specifiek Aartselaarse heemkundige feiten.

Het geheel wordt heemkundig aangevuld met een minitentoonstelling van Aartselaarse archiefstukken met betrekking tot de landbouw.

Een avond om niet te missen als u van Aartselaar houdt en u nog eens wil onderdompelen in de nu verdwenen landelijkheid van ons dorp van toen.

Praktisch:

  • Dinsdag 24 maart om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
  • Inkom: € 7 (met DF-cultuurkaart, leden Heemkundige Kring en Landelijke Gilde: € 5). Je kan ter plaatse betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s