Onze voorzitter – “Carne vale”

Het woord van de voorzitter

“Carne vale”

p10004442

Volgens de latinisten onder ons zou het betekenen : “vaarwel vlees”. Pienter als jullie zijn moet ik er niet bij zeggen dat carne vale dus de oorsprong zou kunnen zijn van het woord carnaval. In een niet zo ver verleden betekende het dat je nog enkele dagen kon schransen alvorens de strenge vasten zonder vlees in te gaan. Op die regel waren wel enkele uitzonderingen voorzien, zoals voor de beoefenaars van zware beroepen. Die mochten nog wel voldoende eten. Tegenwoordig is dat echter geen probleem, vermits volgens de vakbonden er nog alleen zware beroepen zijn.

Alhoewel er van dat vasten dus niet veel meer in huis komt, betekent het niet dat er tijdens carnaval niet uitbundig zou mogen gevierd worden. De pijn, beste gelovigen, daar doen wij niet meer aan mee, maar drie dagen de beest uithangen, dat laten wij niet liggen. Ongeremd (z…) drinken, (vr…) eten, en andere nog onfatsoenlijker vleselijke geneugten horen daarbij, al dan niet verkleed als ajuin of als kandidaat voor opname bij de Broeders van Liefde. Alles kan, niets moet, voorwaarde is wel dat je als een gek tot een stuk in de nacht doorgaat. Wie dat niet doet, is een wereldvreemde droogstoppel of een solitaire treurwilg.

Zot zijn doet niet zeer en lachen is gezond wordt gezegd. Maar die wijsheden lijken toch niet helemaal op te gaan voor carnaval. Het kan toch niet louter toevallig zijn dat er in de dagen daaropvolgend een merkwaardige toename is van ziekteverzuim en arbeidsongevallen.

Dat heeft in ieder geval niets te maken met het begin van de vasten en het zich daardoor wat slapjes voelen, want daar doet men, zoals gezegd, zeker niet meer aan mee.

Het lijkt er dus sterk op dat het gedurende carnaval overdadig tot zich nemen van zo vet mogelijk vlees, daarmee te maken moet hebben. Ik ben er ernstig over aan het nadenken om vegetariër te worden.

Laat het niet aan jullie hart komen. Er is ook goede cholesterol.

Alaaf, alaaf, alaaf !

René De Ranter
voorzitter

Eén gedachte over “Onze voorzitter – “Carne vale””

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s