Het woord van de voorzitter: “Modern Times”

Het woord van de voorzitter

“Modern Times”

p10004441

Het is niet mijn gewoonte om mijn mailbox met jullie te delen, maar geniet van het volgende.

“Zoals jullie misschien weten zit ik niet op Facebook. Ik probeer dan ook vrienden te maken buiten Facebook om. Daarom ga ik alle dagen de straat op en vertel aan voorbijgangers dat ik goed geslapen heb, wat ik gegeten heb, welk bier ik lekker vind, hoe ik me voel, wat ik aan het doen ben en wat ik ga doen. Ik toon foto’s van mijzelf, mijn vrouw en kinderen. Ik vraag aan de mensen die ik ontmoet of zij mijn vriend willen worden. Ik luister naar de gesprekken van de mensen en dan zeg ik hun: “Dat vind ik leuk.”

Resultaat: ik heb al drie vrienden die mij volgen: twee politieagenten en een psychiater.”

Een gelijkaardig mailtje hebben jullie mogelijk ook reeds gekregen. De man of vrouw die dit uitdacht, is er alleszins in geslaagd om een schitterende parodie te maken van hetgeen in onze verkleuterde maatschappij gangbaar is geworden. Charlie Chaplin zou het in zijn film “Modern Times” niet beter hebben kunnen tonen. In theorie oogt het mooi. Het gebruik van moderne technologie, meer bepaald een sociaal netwerk, met als missie de openbaarheid van de wereld vergroten door mensen online meer met elkaar te laten delen. In de praktijk gaat het echter om het te grabbel gooien van je privacy, die dan gebruikt kan worden voor gerichte publiciteit.

Want vergis u niet. Facebook verzamelt ook informatie van niet Facebook-gebruikers via een cookie, een klein tekstbestandje dat op je computer geplaatst wordt als je ooit een Facebook-pagina bezocht. Dit alles tot groot jolijt van oprichter Mark Zuckerberg die op die manier een van de rijkste Amerikanen werd.

Gelukkig is er nog Davidsfonds Aartselaar om u te waarschuwen voor de struikrovers op het internet. Kom dus zeker op woensdag 27 mei 2015 naar het Cultureel Centrum voor “Hier vloekt men niet, Facebook ziet alles” met als spreker Rob Heyman, onderzoeker Social Media aan de VUB.


René De Ranter

voorzitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s