Het woord van de voorzitter: “Over krekels en mieren”

Het woord van de voorzitter

“Over krekels en mieren”

p1000444

Laat me even raden. Het was weer geweldig. Paleizen van hotels, gastronomische maaltijden, vriendelijke mensen, culturele hoogstandjes, schitterend weer, dat alles overgoten met misschien iets te veel drank. Onze bankrekening ziet er ondertussen wat pips uit, maar zelf zien wij er stralend uit, toch voor even.

Tot we beginnen door te krijgen dat boven iedere Belg, van boreling tot honderdjarige, een staatsschuld hangt van een kleine 40.000 euro. Voor de Vlamingen komt daar nog per kop, groot of klein, een jaarlijkse heffing bij van ongeveer 2.000 euro ten voordele van die uiterst vriendelijke Franstalige landgenoten. Je kan dat ook een belasting op domheid noemen.

Oeps, weg dat goed humeur en, na enkele weken, ook dat zomers kleurtje. En toch zijn er nog steeds krekels die blijven zingen dat er mag en zelfs moet verder gefeest worden en dat het de ‘anderen’ zijn die moeten inleveren. Het goede nieuws is dat zij nog gelijk zouden kunnen hebben ook, maar op voorwaarde dat wij die belasting op domheid niet verder betalen. Het slechte nieuws is dat het meestal dezelfde krekels zijn die vinden dat wij, omwille van een misbruikte solidariteit, verder Sinterklaas moeten blijven spelen.

Wij zullen als Davidsfonds-afdeling dus maar onverdroten blijven werken als mieren om in het werkjaar 2015-2016 u een uitzonderlijk programma aan te bieden. En geloof me, het gaat uitzonderlijk zijn.

Wij starten op 22 september 2015 met Jan Leyers die, zoals in het Canvas-programma “Arm & rijk”, onderzoekt hoe mensen omgaan met ongelijkheid. Op 29 september 2015 onthalen wij de historica Els Witte, oud-rector van de VUB. Zij spreekt over het einde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de felle oppositie van de orangisten, de Oranjegezinden uit de elite in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. NRC Handelsblad schrijft: “Het gebeurt niet vaak dat een historicus geschiedenis echt kan herschrijven, maar Els Witte is het gelukt.”

Maar wij halen nog andere topsprekers naar Aartselaar: Herman Van Rompuy, Marc Boogaerts, Brice De Ruyver, Rik Van Cauwelaert, Bert De Craene… U gaat dit werkjaar door ons verwend worden.

René De Ranter
voorzitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s