“Andreas Vesalius, zijn leven en werk” – Paul Broos – dinsdag 27 oktober

dinsdag 27 oktober

“Andreas Vesalius, zijn leven en werk”

Paul Broos

DF_20151027_Vesalius

Andreas Vesalius Bruxellensis is geboren nabij het huidige Justitiepaleis in Brussel op 31 december 1514.

Na schitterende studies in Parijs (1533-1536) en in Leuven (1536-1537) vertrekt Andreas naar het vooruitstrevende Padua waar hij in december 1537 de dokterstitel behaalt. Hij wordt er tot Professor Anatomie en Chirurgie benoemd en verricht een groot aantal lijkendissecties. Hij vat zijn ervaringen samen in “De Humani Corporis Fabrica” een fraai geïllustreerd werk dat in 1543 in Basel wordt uitgeven.

In dit werk wijst Vesalius op de vele anatomische fouten van de antieken, vooral van de Grieks-Romeinse arts Galenus. Hierdoor haalt hij zich de woede van zijn leermeesters op de hals. Maar de waarheid zegeviert en al maar meer doctores en chirurgijns zullen zijn vaststellingen bevestigen. De Vesaliaanse opvattingen geraken algemeen verspreid.

In 1544 treedt Vesalius in dienst van Karel V. Na Karels’ troonsafstand wordt Andreas één der hofartsen van Philips II. Maar op de terugweg van een reis naar het Heilige Land lijdt hij vermoedelijke schipbreuk en hij overlijdt op het Griekse eiland Zakyntos.

In zijn Fabrica lezen we: “Het genie leeft voort, al de rest is sterfelijk”.

Paul BroosEm. prof. Paul Broos is dokter in de genees-, heel- en verloskunde. In 1976 werd hij chirurg en bleef verbon-den aan de Leuvense Universitaire Ziekenhuizen. In 1987 werd hij hoofd van de Afdeling Traumatologie en in 1992 diensthoofd directeur van de heelkundige diensten van UZ Gasthuisberg en tevens gewoon hoogleraar aan de KU Leuven.

 Praktisch:

  • Dinsdag 27 oktober om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
  • Inkom: € 7 (met DF-cultuurkaart: € 5). Je kan ter plaatse betalen.

    dinsdag 27 oktober

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s