“IJzeren oogst” Een reis door Europa en de Grote Oorlog – dinsdag 5 januari

“IJzeren oogst”

Een reis door Europa en de Grote Oorlog, Korneel De Rynck

 

DF_20160105_IJzerenOogst LR

Een eeuw na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog reist Korneel De Rynck door Europa, langs de belangrijkste plaatsen van de oorlog. De Rynck vindt overal sporen terug, hij bezoekt monumenten en begraafplaatsen en laat gepassioneerde kenners aan het woord. Tegelijkertijd vertelt hij het historische relaas aan de hand van talloze bronnen. Het verhaal begint bij de straathoek in Sarajevo waar de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand werd vermoord. De laatste halte is het bos van de wapenstilstand, bij Compiègne. Onderweg rijdt De Rynck onder meer de Duitsers achterna tijdens de Tannenbergslag, beklimt hij de bergen bij Caporetto en spreekt hij in de buurt van Verdun met de burgemeester van een vernield dorp.

IJzeren oogst is een origineel samenspel van geschiedenis en reisverhaal, met aandacht voor het Europese perspectief. Een tocht langs de stille getuigen die zijn overgebleven na het oorverdovende geraas.

Korneel De Rynck

Korneel De Rynck (1986) is historicus en schrijver. In 2008 won hij de Vlaamse Scriptieprijs en in 2011 publiceerde hij het boek De tuin van Tito – Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo. Dat boek kreeg de Groene Waterman-publieksprijs. De Rynck woont op enkele minuten van de toenmalige frontlijn. Zijn familie is afkomstig uit de Westhoek, zijn overgrootvader Maurice De Rynck was soldaat aan de IJzer.

 

Praktisch:

  • Dinsdag 5 januari om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
  • Inkom: € 7 (met DF-cultuurkaart: € 5)
  • Je kan ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s