Onze voorzitter – “Vasten”

“Vasten”

 

Nu velen onder jullie nog eens onbeperkt hebben kunnen genieten van het eet- en drinkgelag dat onze nieuwjaarsreceptie weer was, wordt het tijd om het wat soberder te doen.René De Ranter

Wat zouden jullie denken van een 40-daagse vasten, beginnend op Aswoensdag en eindigend op paaszaterdag? Eigenlijk zijn dat geen 40 maar 46 dagen, omdat de 6 zondagen die in die periode vallen vrijgesteld zijn van vasten. Ik bedoel uiteraard het rooms-katholieke vasten zoals dat eertijds werd opgelegd aan alle gedoopten tussen 21 en 59 jaar die geen gemotiveerde dispensatie hadden gekregen. Taalkenners gaan mij nu met de Van Dale en het Groene Boekje om de oren slaan omdat gedoopte daar niet in voorkomt, maar jullie weten natuurlijk dat het gaat om hen die het sacrament van het doopsel hebben ontvangen.

Maar nu terug naar het kerkelijk gebod van het vasten. Dat is nog eens wat anders dan dat halfslachtige gedoe van 40 dagen zonder vlees, of 30 dagen niet eten en drinken tussen dageraad en zonsondergang, maar dan wel Breugeliaans schransen na die zonsondergang en tot aan de dageraad. Van dat laatste soort vasten zouden velen trouwens niet vermageren, maar integendeel aan gewicht winnen.

Wij gaan dus voor het echte vasten, zoals onze voorouders dat deden. Dat past bovendien in de bezuinigingsronde van onze verschillende besturen. Indien je boven je stand hebt geleefd dan moet je nu eenmaal afslanken. De tering naar de nering zetten, noemde o.a. ons vader dat.

Er zijn echter nog altijd rattenvangers zoals die van Hameln, die met hun fluitspel de goedgelovigen meelokken, niet naar de Wezer om daar te verdrinken, maar naar het volksparadijs. Wij hebben na de val van de muur kunnen zien hoe paradijselijk het was achter die muur.

Begin dus maar alvast te vasten. Je lijn en je gezondheid zullen er wel bij varen.

René De Ranter

voorzitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s