De Nacht van de geschiedenis – “De Kuna-Indianen: lage bloeddruk dankzij cacao” – dinsdag 22 maart 2016

“De Kuna-Indianen: lage bloeddruk dankzij cacao”

De Nacht van de Geschiedenis, Eddy Van Belle

DF_20160322_Kunaindianen LR

De Nacht van de Geschiedenis 2016 staat in het teken van ‘Smaak’. Onze afdeling koos voor de ‘smakelijke’ betekenis en zo kwam cacao en chocolade in het vizier. Ons land is bekend voor zijn lekkere chocolade en zijn wereldvermaarde chocolatiers. Maar zonder de Kuna-Indianen zou die lekkernij voor ons misschien totaal onbekend zijn gebleven.

De Kuna’s zijn afstammelingen van de Maya’s. Ze werden in Panama verdreven naar onherbergzame eilanden en gebergten. De Kuna’s behielden hun tradities en leefden op madun, een mengsel van banaan en cacao. Wetenschappelijke studies bewijzen dat hun lage bloeddruk te danken is aan de grote hoeveelheid cacao, die ze elke dag verorberen.

Eddy Van BelleEddy Van Belle brengt het verhaal van de Kuna’s. Hij vertelt over hun levenswijze en gebruiksvoorwerpen, heeft het over cacao, madun en chocolade en de gezondheids-aspecten ervan. En als er over cacao en chocolade gepraat wordt, hoort natuurlijk ook proeven erbij!

Eddy Van Belle is voorzitter van de raad van bestuur van Puratos-Belcolade (fabri-kant van grondstoffen voor bakkers en chocolatiers) en is bezieler van de Choco-storymusea in Brugge, Parijs en Praag.

Praktisch:

  • Dinsdag 22 maart om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
  • Inkom: € 8 (met DF-cultuurkaart: € 5)
  • Je kunt ter plaatse betalen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s