Het woord van de voorzitter: “De experts”

Het woord van de voorzitter

“De experts”

De laatste tijd heb ik mij de bedenking gemaakt dat wij toch een geweldig land zijn dat gezegend is met tal van eminente experts. Zij weten perfect hoe dit land moet ingericht en bestuurd worden.

Zo bezitten wij een schrijver die politieke partijen en verkiezingen maar niks vindt en daar zelfs een boek over heeft gepleegd. Hij stelt voor onze parlementsleden bij loting aan te duiden. Gemakshalve vergeet hij dan dat die lotelingen nooit verantwoording aan de kiezer zullen moeten afleggen. René De RanterStel je trouwens even voor dat een van de lolbroeken die zich in Zaventem heeft opgeblazen, bij loting in het parlement zou zijn verzeild en daar dat kunststukje zou hebben uitgehaald. Hoe gek kan je zijn ? De man wordt nochtans door sommigen ernstig genomen.

Ook bij bedrijfsleiders bezitten wij deskundigen. Zo is er een die meent dat het land zou moeten geleid worden door een crisiscel geleid door een CEO en met regelmatige rapportering aan de raad van bestuur om de vooruitgang op te volgen, te controleren en de nodige beslissingen te nemen. Dat doet Rik Van Cauwelaert in De Tijd fijntjes opmerken dat een gelijkaardige cel in België, net als in tal van omliggende landen, al bestaat: “Die heet dan wel de regering met aan het hoofd een CEO-premier, die met de door hem voorgezeten cel regelmatig hoort te rapporteren aan de raad van bestuur, dat is dan het parlement, om de vooruitgang in het land op te volgen, te controleren en de nodige beslissingen te nemen.”

Nu moet ik toegeven dat wij het met die CEO-premier niet zo getroffen hebben. Hij ziet nog altijd niet in waarom Brussel een bestuurlijke eenheid zou moeten vormen, met uiteraard ook één politiezone. Brussel is voor hem blijkbaar geen stad maar een land. Dat zulks de reputatie van ons land schaadt, ontgaat hem volledig, maar niet de buitenlandse journalisten.

Ik zou nog de wijsheden kunnen aanhalen van al die andere experts zoals acteurs, zangers, sportlui, fotomodellen en erger die vaak worden opgevoerd in programma’s zoals ‘De Afspraak’, maar ik denk dat u al genoeg wijsheid hebt vergaard.

René De Ranter

voorzitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s