“Wat baten kaars en … Brel” – dinsdag 31 mei 2016

“Wat baten kaars en … Brel”

Toon Hillewaere

Jacques_Brel_1963

Méér dan zestig jaar reeds woont hij in dat vlakke land dat ook het zijne is, halfweg de duinenstrook tussen Oostende en De Panne, vlakbij het historisch sluizencomplex van de riante familiebadplaats Nieuw­poort, waar het goed is te leven, vooral ’s winters als de “noordenwind er onze adem steelt” en de littekens van de zomerinvasie onmerkbaar heelt. Daar was hij jarenlang leraar Frans.

Hij, dat is Toon Hillewaere, voor eeuwig verliefd op Parijs, maar vooral bezeten door het ideeëngoed en de poëzie van Jacques Brel, die geen dag uit zijn gedachten is.

Toon Hillewaere“Ik hoor bij de generatie die in 1959 verontwaardigd reageerde op “Les Flamandes”. Ik was er bij in Leuven toen zijn optreden geboycot werd. Meer dan vijftig jaar later kan je alles makkelijker relativeren. Was het, psychologisch gezien, nogal riskant om in volle taalstrijd te komen zingen over de bekrompenheid en de vlakke levensloop van de Vlaamse vrouw, dan kunnen we nu enkel nog glimlachen om die storm in een glas water. En wie zich herinnert op welke laffe manier de zanger toen bedreigd werd door extreemrechts, heeft weinig moeite om “Les F…”, de ultieme weerwraak van een bedrogen “Vlaming”, te vergeven.”

Brels haat-liefde verhouding is één van de thema’s van deze causerie: een poëtische evocatie van Brels leven en werk, maar met een persoonlijke inbreng via het voordragen van enkele “Nedervlaamse” vertalingen van Toon Hillewaere zelf. De stilte die het applaus voorafgaat bewijst dat Brel nog steeds verder leeft.

Praktisch:

  • Dinsdag 31 mei om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
  • Inkom: € 8 (met DF-cultuurkaart: € 5)
  • Je kan ter plaatse betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s