Film: “De bouw van de grootste sluis ter wereld: de Kieldrechtsluis – woensdag 29 juni om 15 uur en 20 uur

Uitzonderlijke filmvertoning op panoramisch scherm in CC ’t Aambeeld te Aartselaar op woensdag 29 juni om 15 uur en 20 uur

De bouw van de grootste sluis ter wereld: de Kieldrechtsluis

Op 10 juni 2016 opende het koningspaar de Kieldrechtsluis op de linkeroever te Antwerpen. Deze zeehavensluis is 500 meter lang, 68 meter breed en 17,80 meter diep (bij laag water) en is daarmee de grootste ter wereld. De bouw ervan heeft 5 jaar geduurd en er waren 475.000 manuren en circa 400 miljoen euro nodig om het geheel te realiseren. Het grootste deel van de sluipconstructies (85%) blijft voortaan altijd verborgen onder water (tot 30 meter diep). Heel wat plaatsen waren overigens nooit toegankelijk voor het publiek.
Amateurcineasten  Antoine Luyten en Leo De Borger van Filmclub Multimedia97 uit Niel, vroegen en kregen zeer uitzonderlijk de toestemming om op de bouwwerf de werkzaamheden te filmen. Deze cineasten hebben op filmisch gebied hun faam al eerder bewezen, met o.m. de verfilming van de restauratie van het kerkorgel in de St.-Leonarduskerk te Aartselaar, of hun verfilming van grote klassieke concerten en oratoria in De Singel, de St.-Pauluskerk, enz…
Gedurende 110 dagen stonden zij – in weer en wind – op de bouwwerf en verzamelden alzo 183 uren beeldmateriaal. Net zoals de bouw van de sluis zelf, was ook het filmen en de montage nadien een huzarenstuk, waaraan langer dan anderhalf jaar gepassioneerd gewerkt werd. Uren – soms zelfs dagen – hebben zij geduldig gewacht op ultieme momenten bij belangrijke montages, vaak uitgesteld omwille van weersomstandigheden of technische noodzakelijkheden. Maar Antoine en Leo waren vastberaden en bleven op post. Ze bezitten thans UNIEK filmbeeldmateriaal, waarvan de technische waarde hoog ingeschat wordt (met professionele belangstelling op internationaal niveau). Deze gedreven, gepensioneerde vrijwilligers brengen door hun inzet bovendien een zeer waardevol bouwarchief tot stand, met nu al grote erfgoedwaarde, want deze nieuwe sluis is voor immer grotendeels onzichtbaar verzonken, net zoals de oude stad Atlantis.
De indrukwekkende filmbeelden op supergroot scherm maken de toeschouwers van heel nabij getuige van de belangrijke bouw- en constructiefases, vanaf de eerste spadesteek tot de eerste versassing van een megaschip. De toeschouwers zitten als het ware mee op de eerste rij en zijn getuige van de werkzaamheden vooraan op het reusachtig baggerschip, of wandelen mee doorheen omloopriolen en kokers, die nu onder water staan en nooit meer toegankelijk kunnen zijn voor Jan Publiek. De makers zelf zullen aanwezig zijn om tijdens de pauze en na de voorstelling mogelijke vragen te beantwoorden.
In samenwerking met de cultuurdienst Aartselaar, de Heemkundige Kring Aartselaar, het Davidsfonds Aartselaar en de Filmclub Multimedia97 Niel presenteren de makers op woensdag 29 juni hun unieke filmreeks op het panoramische scherm (10 meter) van het cultureel centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, te Aartselaar. Om iedereen te kans te bieden deze unieke opnames te bewonderen worden twee voorstellingen voorzien: namelijk om 15:00 uur en om 20.00 uur.

Inkomkaarten: 5 euro per persoon te bekomen in het Cultureel Centrum ’t Aambeeld, Delafaillelaan 34, te Aartselaar
of bij René Beyst van de Heemkundige Kring Aartselaar.  rene.beyst@scarlet.be

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s