van Churchill tot Cameron – woensdag 23 november

woensdag 23 november

“Van Churchill tot Cameron”

Ivan Ollevier

Wat zou Winston Churchill gedaan hebben? En wat zou Maggie Thatcher gedaan hebben? En wat deed David Cameron?

Wat Churchill gedaan zou hebben, of Thatcher, mag een absurde vraag lijken. Toch stelden veel Britten ze toen ze zich opmaakten voor ze gingen stemmen in het Brexitreferendum van 23 juni.

images-15Zoals bekend, stemden ze massaal voor een exit uit de Europese Unie. Het was nipt, maar de boodschap aan de Europese Unie was duidelijk. Churchill en Thatcher zijn al jaren dood, Churchill al meer dan een halve eeuw, maar veel conservatieve kiezers beriepen zich op de illustere ex-premiers bij het uitbrengen van hun stem.

Het Verenigd Koninkrijk is sinds de tijd van Churchill onherkenbaar veranderd.

Ivan Ollevier neemt ons mee op een tocht door de geschiedenis, van kort na de Tweede Wereldoorlog, naar de introductie van de welvaartstaat, de ‘swinging sixties’, de diepe crisis van de jaren zeventig en tachtig (‘the doomed eighties’), de heropstanding van Labour onder Tony Blair, en ‘het compassionate conservatism’ van David Cameron.

Maar wat nu, nu het land beslist heeft om uit de Europese Unie te stappen? Keert het land terug naar de tijd van Agatha Christie, zoals veel kiezers lijken te willen? Naar de tijd dat “oude juffrouwen naar de ochtenddienst fietsten”, om ex-premier John Major te citeren?

Natuurlijk niet. Maar waar gaat het land dan wel naar toe? ivan-ollevier-internet

Ivan Ollevier is journalist bij de VRT-nieuwsdienst, waar hij sinds eind jaren 90 het Verenigd Koninkrijk volgt. Eerder publiceerde hij een boek over het vredesproces in Noord-Ierland en een politieke biografie van Tony Blair.

Praktisch:

  • Woensdag 23 november om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
  • Inkom: € 8 (met DF-cultuurkaart: € 5)
  • Je kunt ter plaatse betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s