“Requiem voor Fauré” – dinsdag 20 december

dinsdag 20 december

df_20161220_faure-lr15cm

‘Robert Lortat’, een van de grote pianisten van zijn tijd, vertelt ovegabrie1-copyr zijn vriendschap met de componist Gabriël Fauré (1845-1924) en hangt een klankbeeld op van het Parijs rond 1900.

Naast zeer beklijvende en bekende fragmenten uit het werk van Fauré, komen ook Saint-Saëns, Debussy en Ravel aan bod. De petites histoires tekenen zich af tegen een snel veranderende tijd na de Frans-Pruisische oorlog van 1870. De zeden worden vrijer, de wereld lichtvoetiger, tot de ‘Groote Oorlog’ alle illusies wegneemt en gifgas een streep trekt door een ontluikende carrière.

In deze monoloog wordt ook de tragiek van de eerste wereldoorlog herdacht.

Jos Meersmans (°1951), auteur en verteller, studeerde musicologie aan de KULeuven en was, tot zijn pensionering eind 2011, leraar muziekgeschiedenis en algemene muziekcultuur aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven.

meersmansJarenlang was hij medewerker van BRT 3, Radio 3, nu Klara. Hij heeft zich in de jaren tachtig en negentig ingespannen voor het herstel van het Leuvens Orgelpatrimonium en reist sinds 1983 rond in Vlaanderen en Nederland, eerst als klavierspeler, nadien als verteller in vele honderden optredens.

Tijdens de voorstelling zorgt Jos Meersmans ook voor een mooie selectie muziekfragmenten: Carnaval des Animaux, Introduction et Rondo capriccioso en de orgelsymfonie van Camille Saint-Saëns; Toccata uit de Vijfde Symfonie van Charles-Marie Widor; Clair de lune van Claude Debussy; Jeux d’eau van Maurice Ravel; Nocturne nr.1, Élégie, Pie Jesu uit het Requiem; Après un Rêve, Pavane; Berceuse uit Dolly, Gavotte en Sicilienne van Gabriel Fauré.

Praktisch:

  • Dinsdag 20 december om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
  • Inkom: € 8 (met DF-cultuurkaart: € 5). Je kunt ter plaatse betalen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s