“100 jaar Pallieter” – dinsdag 10 januari

“100 jaar Pallieter”

Kevin Absillis

df_20170110_pallieter-lr-w15

felix-timmermans-snedePrecies honderd jaar geleden verscheen, in volle oorlogstijd, Felix Timmermans’ romandebuut ‘Pallieter’.

In een paradijselijk landschap geniet Pallieter als een nieuwe Adam gulzig van het leven. Op een dag ontmoet hij zijn Eva, die Marieke blijkt te heten. Zij houden van elkaar en hun liefdpallieter_lier_standbeelde wordt bezegeld met een drieling. Wanneer zijn ongerepte vallei aan de industrie en het grote geld wordt geofferd, trekt Pallieter met zijn gezin de wijde wereld in.

Het werk veroverde de harten van miljoenen lezers wereldwijd en werd buitengewoon enthousiast onthaald door de fine fleur van de internationale letteren (van Stefan Zweig tot Rainer Maria Rilke). Intussen is de faam van de roman en zijn auteur sterk getaand.

kevin-absillisIn 2016 verzorgde prof. dr. Kevin Absillis, UAntwerpen, een historisch kritische uitgave van ‘Pallieter’ (Uitg. Polis, 2016). In deze lezing legt hij aan zijn publiek uit waarom Timmermans’ ode aan de natuur, het volle leven en de universele broederschap niets aan aanstekelijkheid en ontroering heeft ingeboet en meer dan ooit het lezen waard is.

Praktisch:

  • Dinsdag 10 januari om 20.00 uur.
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar.
  • Inkom: € 8 (met DF-cultuurkaart: € 5).
  • Je kunt ter plaatse betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s