“China” – Stefan Blommaert – dinsdag 7 februari

dinsdag 7 februari

“China”

Stefan Blommaert

df_20170207_china-w15r100

China is niet meer weg te denken uit het wereldnieuws. Telkens komen er nieuwe berichten over de groeiende Chinese aanwezigheid, op alle continenten. Overnames van noodlijdende bedrijven, investeringen in infrastructuurwerken, inplanting van Chinese vestigingen.

China is al lang niet meer alleen de fabriek van de wereld. Eigen research en ontwikkeling floreren. Merken als Huawei (smartphone) of BYD (auto) worden ook bij ons steeds meer gemeengoed. Chinese toeristen zijn alsmaar nadrukkelijker aanwezig in het straatbeeld.

China drukt zijn stempel op de wereldeconomie. En met die economische invloed wil het ook op cultureel en politiek vlak zijn stempel kunnen drukken. In Azië worden de geopolitieke ambities van China duidelijk.

Het land wil af van de grote Amerikaanse invloed op het continent, en zijn eigen – ook militaire – positie versterken. Moeten we bang zijn, of de nieuwe realiteit aanvaarden?

Stefan Blommaert studeerde hedendaagse geschiedenis aan de VUB. Vanaf 1984 werkte hij voor de VRT. Hij doet verslaggeving en presentatie. Hij specialiseerde zich in Oost-Europa en was correspondent in Moskou. In de jaren 90 volgde hij de oorlogen in de Balkan, het beleg van Sarajevo en de Kosovo-oorlog.

Zijn interesse breidde uit naar Azië. In 2012 werd hij correspondent in China.

Wanneer de VRT in 2015 het kantoor in Peking sluit, reist hij met een terreinwagen terug langs de Zijderoute en maakt hij daarover opgemerkte reportages.

Praktisch:

  • Dinsdag 7 februari om 20.00 uur.
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar.
  • Inkom: € 10 (met DF-cultuurkaart: € 7).
  • Je kunt ter plaatse betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s