Nacht van de Geschiedenis: “Der Ring des Nibelungen” – dinsdag 21 maart

dinsdag 21 maart, Nacht van de Geschiedenis

“Der Ring des Nibelungen”

Over de onverenigbaarheid van macht en liefde, Piet Lamberts-Van Assche

Piet Lamberts-Van Assche brengt een audiovisuele presentatie van Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Hij besteedt daarbij aandacht aan het verhaal, de muzikale structuur en de filosofie die aan het verhaal ten grondslag ligt. Men zou kunnen stellen dat het werk een soort  handboek politieke filosofie is, op muziek gezet, en met muzikale leidmotieven.

Der Ring is een parabel over macht en beschrijft de vergeefse pogingen van oppergod Wotan om de macht over de wereld te herwinnen. De dwerg Alberich, de Nibelung, dwarsboomt hem, en bovendien wordt Wotan gehinderd door wetten die hij zelf opstelde om oppergod te worden.

Doordat hij de liefde heeft afgezworen, kan Alberich met Rijngoud een ring smeden die hem grenzeloze macht zal verschaffen. Wotan echter eigent zich listig de ring toe –die dan door Alberich wordt vervloekt– maar moet hem afgeven aan de reuzen Fasolt en Fafner als loon voor de bouw van Walhalla en als losgeld voor de godin Freya, hoedster van de eeuwige jeugd, die door Wotan aan de reuzen was beloofd. Zijn pogingen om de ring terug te krijgen met de hulp van zijn favoriete dochter, de Walkure Brünnhilde, van zijn bastaardkinderen Siegmund en Sieglinde en ten slotte van het kind van die twee, Siegfried, falen. Uiteindelijk verliest Wotan alles wat hij heeft ingezet, ook zijn eigen eeuwige bestaan en dat van de andere goden. Als Brünnhilde in de finale van de Götterdämmerung de ring en zichzelf in het vuur werpt, berust Wotan in zijn ondergang, en wordt ook Walhalla vernietigd.

Piet Lamberts-Van Assche studeerde rechten, economie en filosofie aan de KU Leuven. Na 13 jaar werken in de privésector geeft hij sinds 1999 les aan Thomas More HS in Turnhout en Geel. Tijdens zijn studententijd leerde hij Der Ring des Nibelungen kennen. Sindsdien laat dit werk hem niet meer los.

Praktisch:

  • Dinsdag 21 maart om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar
  • Inkom: € 8 (met DF-cultuurkaart: € 5). Je kunt ter plaatse betalen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s