“Stamcelonderzoek” Stamcellen, bron van eeuwig leven? Marc Boogaerts – woensdag 29 maart

woensdag 29 maart

“Stamcelonderzoek”

Stamcellen, bron van eeuwig leven? Marc Boogaerts


Stamcellen liggen aan de basis van elk leven. Ze dragen een groot potentieel in zich en kunnen zich delen en ontplooien tot élk soort weefsel/cellen (±220) die in ons lichaam aanwezig zijn. Als dusdanig bieden zij een enorm perspectief tot het vervangen van defecte of verkankerde weefsels en vernietigde organen of kunnen zij aangeboren stoornissen corrigeren.

Stamcellen worden op dit ogenblik voornamelijk gebruikt voor de behandeling van aangeboren en kwaadaardige bloedziekten (vooral leukemie), maar hun toepassingen in de regeneratieve geneeskunde (zoals bij herstel van hartfalen, leverfalen, nierfalen, in diabetes of artrose, bij zenuwaandoeningen zoals Parkinson of MS en ALS) staan voor de deur.

Stamcellen uit navelstrengbloed (de foetale variant) zijn minder krachtig dan embryonale, maar bieden minder controverse gezien zij zeer eenvoudig ingezameld worden, zonder het minste risico of pijn voor de moeder of het pasgeboren kind. Navelstrengbloed kan nadien 20 jaar lang bewaard worden in diepgevroren toestand zonder kwaliteitsverlies.

De toekomst is wellicht aan de zogenaamde geïnduceerde stamcellen, dwz rijpere cellen uit bvb. de huid, die genetisch zodanig gemanipuleerd worden dat zij zich opnieuw als embryonale cellen gaan gedragen (reprogrammering)

Em. prof. dr. Marc Boogaerts (°1950) studeerde genees-kunde aan de KU Leuven, waar hij specialiseerde in de inwendige geneeskunde, de hematologie en de oncologie. In 1984 behaalde hij een doctoraat aan de KU Leuven en sinds 1991 is hij er gewoon hoogleraar.

Hij werd vooral bekend als pionier van de stamcel-transplantatie in België. Recent legde hij zich ook toe op het ontrafelen en documenteren van de “Geschiedenis van het Bloed” door de eeuwen heen.


Praktisch:

  • Woensdag 29 maart om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar.
  • Inkom: € 8 (met DF-cultuurkaart: € 5). Je kunt ter plaatse betalen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s