“De wereld waarin de USSR geboren werd” – Benny Verheyden – dinsdag 24 oktober

“De wereld waarin de USSR geboren werd”

Benny Verheyden

 

Deze lezing wil een beeld schetsen van ‘De wereld waarin de USSR geboren werd’ en dat is meteen ook de titel ervan. Een zeer dramatische tijd als je weet dat de Eerste Wereldoorlog op dat moment zijn laatste jaar had ingezet.

Uit archiefmateriaal met tekst, klank, film en nog ander beeldmateriaal moet blijken dat deze wereld in alle opzichten – politiek, economisch en zeker ook cultureel – een ware metamorfose onderging.

De Oktoberrevolutie waaruit de USSR ontstond, was een van de signalen die na de ‘Lange 19e Eeuw’ (1789 – 1914) de zogenaamde ‘Korte 20e Eeuw’ (1918 – 1990) aankondigden.

De Russische revolutie wordt bijgevolg synchronisch benaderd, in een bredere context gesitueerd. Heel toepasselijk is de lezing gepland op 24 oktober 2017, de honderdste verjaardag van de inmiddels ter ziele gegane USSR. Althans volgens de juliaanse kalender…

 

Benny Verheyden is gepensioneerd leraar geschiedenis. Hij was lid van de leerplancommissie Geschiedenis en is educatief auteur van leerboeken geschiedenis voor het secundair onderwijs.

 

Praktisch:

  • Dinsdag 24 oktober om 20.00 uur.
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar.
  • Inkom: € 8 (met DF-cultuurkaart: € 5). Je kan ter plaatse betalen.

 

Kaarten vooraf reserveren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s