Een regenboog van dialecten – dinsdag 6 maart

Een regenboog van dialecten

Magda Devos

DF_20180306_Magda Devos W15LR100

Het dialectlandschap in Vlaanderen is buitengewoon versnipperd. Er is West-Vlaams, Oost-Vlaams, Brabants, Antwerps en Limburgs, maar binnen elk van die dialectfamilies bestaat er nog een grote verscheidenheid. Dat is niet altijd zo geweest.

Van het oude Vlaams is het tegenwoordige West-Vlaams de directe erfgenaam: het heeft de klankstructuur van het middeleeuwse Vlaams grotendeels bewaard. Hoewel het West-Vlaams een veel grotere eenheid vertoont dan het Oost-Vlaams, heeft het niettemin heel wat verscheidenheid ontwikkeld, zodat we vandaag kunnen spreken van drie of vier West-Vlaamse subdialecten.

In de lezing wordt op een boeiende en voor iedereen begrijpelijke manier verteld hoe die grote versnippering van het Vlaamse dialectlandschap in de loop van de eeuwen tot stand is gekomen.

TravelerProf. dr. Magda Devos is ere-professor van de Universiteit Gent. Voor haar pensioen was ze hoofddocent in de Nederlandse taalkunde en gaf ze les aan de studenten in de opleiding Nederlands. Behalve dialectkenner is Magda Devos ook dialectspreker. Haar eerste moedertaal is het dialect van haar geboortedorp Klemskerke.

Praktisch:

  • dinsdag 6 maart om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar.
  • Inkom: € 8 (met DF Cultuurkaart 5€)
  • Kaarten kan je op voorhand reserveren rechtstreeks bij het CC:
  • of bij Davidsfonds Aartselaar
  • Ook op de avond zelf kan je nog kaarten kopen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s