Luther en de reformatie in de Nederlanden – woensdag 6 juni

Gert Gielis

 

In 2017 was het 500 jaar geleden dat de Duitse Augustijner monnik en theologieprofessor Maarten Luther 95 stellingen publiceerde waarmee hij de uitwassen van de aflaathandel wilde aankaarten. De reacties lieten niet lang op zich wachten. Daarmee ontstond een schisma in de Kerk, dat we kennen als ‘de Reformatie’. Die had ook zijn gevolgen in de Nederlanden. Toch hebben Luther en de Reformatie slechts een heel bescheiden plaats in de geschiedenis van onze gewesten.

Wie was Maarten Luther en wat waren zijn ideeën over geloof en Kerk? Wat was de invloed van zijn intellectuele erfenis in onze contreien?

Gert Gielis is onderzoeker van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen. In 2009 publiceerde hij bij het Davidsfonds  ‘Verdoelde schaepkens, bytende wolven. Inquisitie in de Lage Landen’ over de opkomst van de Reformatie en de kettervervolging in de Nederlanden. Zijn huidige onderzoek handelt over de pastorale en klerikale cultuur van het vroegmoderne katholicisme in de 16e- en 17e -eeuwse Nederlanden.

 

Praktisch:

  • woensdag 6 juni om 20.00 uur
  • Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan 34, Aartselaar.
  • Inkom: € 8 (met DF Cultuurkaart 5€)
  • Kaarten kan je best op voorhand reserveren rechtstreeks bij het CC:
  • of bij Davidsfonds Aartselaar
  • Je kan ook ter plaatse betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s